Miért vannak hirtelen szívrohamai?

A Heart Rhythm Society weboldalának megfelelően a normális szív szívja a 60-ról 100-szor percenként. Az intenzív edzés során a pulzusszám 160-180-ra vagy annál nagyobb ütemre emelkedhet. Az étrend, a gyógyszeres kezelés, a tevékenység és az életkor változatossága befolyásolja a pulzusszámot. Ha azonban a szív nem látszólagos oknál fogva versenyez, ez egy rendellenességet jelezhet.

tachycardia

A ritkán gyors pulzusszám, amely 100 ütés / perc, egy olyan állapot, amelyet tachycardia néven ismerünk. A tachycardia akkor fordul elő, amikor a szív elektromos rendszerében probléma merül fel, amely a felsőbbtől az alsó szívkamrákig áramlik és kiváltja a szívverést.

Supraventrikuláris tachycardia

A felső kamrából származó tachycardia a szupraventrikuláris tachycardia, vagy az SVT. Az SVT általában nem komoly. Azonban a gyakori ismétlések gyengíthetik a szívizmot az idő múlásával.

Kamrai Tachycardia

A kamrai tachycardia vagy a VT a szív alsó kamrái vagy kamráiból származik, és súlyosabb és potenciálisan életveszélyes típusú tachycardia. A hosszantartó VT súlyos, szabálytalan kamrai ingerléshez vezethet, amelyet kamrai fibrillációnak neveznek. A kamrai fibrilláció a szívbetegség leggyakoribb oka.

Tünetek

A tachycardia gyakori tünetei közé tartozik a homályos látás, a mellkasi kényelmetlenség, a légszomj, a szédülés, a gyengeség vagy az ájulás érzése. Minden hirtelen gyors szívverést azonnal orvosnak kell ellenőriznie. A sürgősségi orvosi ellátást 911-re kell hívnia, ha gyors szívverést tapasztal, mellkasi fájdalom vagy ájulás.

Pánik / szorongásos támadás

A gyors szívverések a pánik vagy szorongásos tünetek gyakori tünetei. A Helpguide webhely szerint a pánik vagy a szorongás támadása hirtelen, túlterhelő szorongás és félelem. A szíved megrándul, és a tachycardia tünetei hasonlóak lehetnek, mint a szédülés, a mellkasi kényelmetlenség és a légszomj. A pánikrohamok általában súlyos stresszes esemény, például válás vagy munkahelyvesztés vagy életszakasz, például házasságkötés vagy új munka elindítása által indítottak el. Az orvosi körülmények, például a hipoglikémia vagy a hyperthyreosis, szintén pánikrohamokat okozhatnak. Ha pánik vagy szorongásos rohamok gyakoriak, látnia kell orvosát, hogy kizárja a fizikai okokat és határozza meg a szorongás kezelését.

Ha a pánik vagy a szorongás nem okoz gyors szívverést, egy szívműtéttel folytatott konzultáció segít meghatározni a tachycardia típusát és a kezelési lehetőségeit. A szakorvos elvégezheti az elektrokardiogramot vagy EKG-t, a szívritmusait Holter-monitornak és elektrofiziológiai tanulmánynak. Kérheti a szívritmusmintáit, az impulzusszámát, valamint az epizódok időtartamát, gyakoriságát és időtartamát. Az SVT gyógyszeres kezeléssel vagy katéter ablációval kezelhető. A VT kezeléséhez catheter abláció kombinálható beültethető kardioverter defibrillátorral vagy ICD-vel.

Diagnózis / kezelés