Mi a baktériumok a vérben?

Baktériumok a vérben is ismert bakteriémia vagy vérmérgezés. A Mayo Clinic szerint a “vérmérgezés” kifejezés félrevezető, mert a baktériumok jelenléte a vérben problémákat okoz, nem pedig mérgezést. A rossz Diagnosis.com, a Health Grades Inc. által fenntartott weboldal szerint a bakteremia olyan állapot, amelyben a baktériumok behatoltak a véráramba.

Tünetek

A Wrong Diagnosis.com szerint a vérben lévő baktériumok tünetei közé tartoznak a megnövekedett pulzusszám, a testhőmérséklet emelkedése vagy csökkenése, a légzés fokozott aránya, a vér oxigénhiánya és a hidegrázás izzadása. A Mayo Clinic szerint a bakteremia tünetei közé tartozik az émelygés, a hányás, a hasi fájdalom és a rendkívül rossz érzés.

Okoz

A Wrong Diagnosis.com szerint a baktériumok a vérben egy másik állapot szövődménye lehet, vagy egy másik mögöttes probléma tünete lehet. A Mayo Klinika szerint a baktériumok bejutnak a vérbe egy seb vagy fertőzés útján. Gyakran előfordul ez orvosi vagy fogászati ​​eljárás során.

Diagnózis

A Mayo Klinika szerint a vérben lévő baktériumokat általában vérkultúrával végzik. Más vizsgálatok célja a fertőzés eredetének azonosítása, amely magában foglalhatja a vizelet-vizsgálatot, a seb- és gerincfolyadék-tenyészeteket, röntgensugarakat, CT-vizsgálatokat, ultrahangokat és MRI-ket.

kezelések

A Mayo Clinic szerint a kezelés magában foglalja az intravénás antibiotikumok alkalmazásával végzett kórházi kezelést. A vérben lévő baktériumok súlyos állapot és azonnali orvosi ellátást igényelnek. A Wrong Diagnosis.com szerint a bakterémia a következő kezeléseket igényelheti: antibiotikumok, gombaellenes szerek, antimikrobiális szerek, szteroidok, folyadékcsere és vérátömlesztés.

szövődmények

A Mayo Clinic szerint a baktériumok a vérben gyorsan életveszélyesek lehetnek. A Wrong Diagnosis.com szerint, miután a baktériumok bejutottak a véráramba, a fertőzés könnyen elterjedhet a test más területeire, ami tályogokhoz, meningitishez és olyan szervek gyulladásához vezethet, mint a szív és a hasüreg. A vérben lévő baktériumok szintén szepszist, sokkot, szokatlan véralvadást, szervi kudarcot és végül halált okozhatnak.

A bacteremia és a szeptikémia gyakran összekeveredik egymással. A Mayo Klinika szerint a szeptikémia vagy a szepszis az életveszélyes bakteremia következménye, amely befolyásolja a szerv működését és végül a vérnyomás végzetes csökkenéséhez vezet. Így általában a szepszis a szervezet reakciója a baktériumok vérében.

Bakteriológia vs. szeptikémia