Felsőtest kiütések

A felsőtest kiütése számos körülménynek tudható be. Mindig ki kell küszöbölnie az orvosnak, különösen, ha néhány nap múlva nem megy el. Ha a kiütés lázzal vagy légzési nehézséggel jár, vagy folyadékkal töltött hólyagokká válik, azonnal forduljon orvoshoz.

Tünetek

A New York Times Health Guide szerint a bőrkiütés megváltozik a bőr színében vagy textúrájában. Gyakran a kiütés magában foglalja a gyulladást, viszketést, és egyes esetekben a hólyagképződést vagy a hólyagokat. A felsőtestének kiütése általában nem tartalmazza a derék alatti tüneteket, de elsősorban a mellkasi, a hátsó, a karját, a nyakát, az arcát vagy a fejbőrt érinti.

Okoz

A Nemzeti Egészségügyi Intézmények szerint a felsőtesténél a bőrkiütés leggyakoribb oka a dermatitis, ami egyszerűen a bőr gyulladását jelenti. A kontakt dermatitisz okozza, hogy a bőr érintkezésbe kerül egy olyan anyaggal, amely irritációt okoz, például kozmetikumokat, vegyszereket, festékeket és növényeket, mint a méreg tölgy. Gyakran a bűnös mosodai mosószer, szappan, sampon vagy krém. Néhány szövet, mint a gyapjú vagy más állati szőr, szintén megjelenhet a bőrkiütés: Seborrheic dermatitis lehet a felsőtestén, mint vörös, pikkelyes, viszkető kiütés. A seborrheikus bőrgyulladás pontos oka nem ismert, de a Mayo Clinic szerint stressz, évszakváltozás, bizonyos idegrendszeri állapotok és élesztőgomba járulhatnak hozzá ehhez a betegséghez. A dermatitis herpetiformis gyakran olyan apró, vízzel töltött buborékcsomagolással Előfordulhat a felsőtestén, valamint más helyeken. Jellemzője az intenzív szúrás, égetés és viszketés, és általában a glutén allergiája okozza, bizonyos fehérjékben található fehérje. Az ekcéma vörös, viszkető kiütést is okozhat. Gyakran előfordulnak olyan résekben, mint a könyökök és a térdek mögött, de hatással lehetnek a hónaljodra, a füledre és a nyakrészekre. Gyakran előfordul az allergiában vagy az asztmában szenvedő emberekben. A vírusok, mint a zsindelyek, a kanyaró és a csirkehimlő, felszívódnak a felsőtestén, de megjelenhetnek az alsó testén is.

kezelések

A felsőtest kiütéses kezelése az okoktól függően változik. Az Országos Egészségügyi Intézmények szerint a kontakt dermatitisz legmegfelelőbb kezelése az, hogy óvatosan mossa le a területet, szárazra törölje és alkalmazzon vagy calamine lotionot vagy hidrokortizon krémet vagy kenőcsöt. A legjobb elkerülni a bőr tisztítását vagy karcolását. Súlyos esetekben, mint például a szisztémás méreg tölgy, a szájon át szedett gyógyszerek hasznosak lehetnek. A Mayo Clinic szerint a sebborheikus dermatitisz kezelés magában foglalja az ok megszüntetését és az anti-gombás és viszkető krémek használatát. Az amerikai Osteopathic College of Dermatology, amely megszünteti az étrendből származó glutént, segíthet eltávolítani a dermatitis herpetiformist. Az ekcéma hidratálókkal és nyugtató zökkenőmentes fürdősportokkal kezelhető, a vírusellenes gyógyszerek hasznosak lehetnek a zsindelyekkel, ha a kezdeti kitöréstől számított 72 órán belül veszik őket.

Megelőzés

A dermatitis, dermatitis herpetiformis és ekcéma okozta allergiák elkerülése segít megelőzni a bőrkiütést. A vakcinák elősegítik a zsindelyek, a kanyaró és a csirke pox megelőzését. A jóga vagy a relaxáció egyéb formái segíthetnek megelőzni a stressz okozta kiütéseket.

vészhelyzetek

Bizonyos esetekben a bőrkiütés orvosi vészhelyzetet jelezhet. Az anafilaxiás sokk olyan allergiás reakciók következménye lehet, amelyekben nehézlégzés, viszketés és csalánkiütés lép fel. Ha nem kezelik azonnal, az anafilaxia kómát vagy halált okozhat. Ha gyanítja az anaphylaxist, lépjen be a sürgősségi helyiségbe, vagy hívja a 911-et.