Mikor lejár a kerékpár sisak?

Habár a kerékpáros sisak viselése kellemetlennek tűnik, ez az egyszerű felszerelés létfontosságú a kerékpáros biztonság szempontjából. 2011-ben, a Biztosítási Intézet Közúti Biztonsági Bizottságának jelentése szerint a kerékpáros balesetben meghalt emberek 67 százaléka nem viselt sisakot. Mivel a sisak nem tartalmaz lejárati dátumot, több tényezőt kell figyelembe venni, és ellenőrizni kell a sisakját, hogy megnézze, hogy ki kell-e cserélni.

Az 1980-as évek előtt épített sisakok nosztalgikus helyet élvezhetnek a kerékpáros világban, de ki kell cserélni őket. A régebbi sisakok anyagai már nem felelnek meg a biztonsági előírásoknak, és nem nyújtanak sokk elleni védelmet a súlyos balesetben. Az 1970-es évektől származó sisakok gyakran kemény héjjal rendelkeznek, mint a korszerű sisakok, de a habszivacs túl vékony ahhoz, hogy megvédje a fejét ütközés közben. Az 1980-as években a hab egyre vastagabb lett, de néhány cég leesett a kemény héjra, így a sisakok kevésbé jobbak, mint egy műanyag hab felhelyezése a fejedre. Még kisebb hatással is, ezek a héj nélküli sisakok megszakadhatnak.

Ha kerékpáros baleseted volt, amelyben a sisak megérintette a talajt, először tapasztaltad, milyen védelmet nyújt a sisak. Annak ellenére, hogy mennyire értékelheti az életét megmentő sisakot, ki kell cserélnie. Miután jelentős hatást kelt – beleértve azt is, hogy kemény felületre esik – a sisakjának habja gyengül. Még ha nem látja a bukósisak repedéseit vagy belsejét, akkor ez a gyengeség okozhatja, hogy a sisak elszakad, ha összeomlik. Mielőtt egy új sisakot vásárolna, ellenőrizze a sisak gyártóját. Egyes vállalatok kicserélik a sisakot, kevesebbet, mint egy újabb költségét.

A sisakoknak meg kell felelniük bizonyos biztonsági előírásoknak. Miután a sisak eleget tett ezeknek a szabványoknak, bélyegzőt kap a Snell Memorial Alapítványtól, a Fogyasztói Termékbiztonsági Bizottságtól vagy az Amerikai Testületi Társaságtól és Anyagoktól. Ha a sisak nem felel meg legalább a fenti csoportok szabványainak, cserélje ki.

Néhány sisakgyártó azt állítja, hogy egy sisakot három évente cserélni kell. Mások öt-nyolc évenként hivatkoznak a sisak cseréjére. Az ajánlott pótlási idők egy része a sisakkutatással foglalkozik, míg néhány cégnek azt a vágyát jelenti, hogy új sisakot vásároljon.

A sisak vizsgálata gyakran jobb módja annak megmondására, hogy ki kell-e cserélni. Ellenőrizze a külső héj repedések vagy szakadások, majd nyomja meg rajta, hogy ha a héj visszafelé a helyére. Ha repedések vannak, vagy a kagyló nem nyúlik vissza, cserélje ki a sisakot. A sisakot is ki kell cserélni, ha a héj elhalványult az UV expozíciótól, mivel a műanyag meggyengült. Ezután ellenőrizze a habburkolatot minden repedéshez vagy csípőhöz, valamint a hevederekhez és csatokhoz minden kopott vagy roncsolt területen.

Oldie de nem jó

Összeomlik és kicseréli

A szabványok teljesítése

Lejárási zavartság

Bukósisakvizsgálat