Mi a b12 túladagolás?

A B12-vitamin túlzott mennyiségű mellékhatásai általában nem fordulnak elő. A vitamin nem mérgező, vízben oldható és elég biztonságos, nagy adagokban, hogy a maximális napi határérték nem létezik. Bár a nagy mennyiségű B12-vitamin fogyasztása általában nem vezet túladagoláshoz, a B12-vitamin bármely mennyisége bizonyos körülmények között káros hatásokkal járhat.

Érzékenység és allergia

A B12-vitamin-túladagolás nagy mennyiségű B12-vitamin fogyasztása után jelentkezik. Mellékhatás léphet fel, ha érzékeny vagy allergiás a vitamin-kiegészítő összetevőire, a Mayo Clinic és az eMedTV szerint. A B12-vitamin-kiegészítők általában kobaltot és kobalamint tartalmaznak, és ha Ön érzékeny vagy allergiás a kiegészítőkre, vagy más összetevőkre, olyan tünetek jelentkezhetnek, mint kiütések, viszketés, csalánkiütés, légzési nehézség, sípolás és duzzadt ajkak, torok vagy száj. Egyéb lehetséges mellékhatások közé tartozik a szervezet egész testében fellépő duzzadt érzés, hasmenés és vérrögök, különösen a lábaknál. A Shock és az akne egyéb lehetséges mellékhatások, az Encyclopedia.com szerint.

Ellenjavallatok

Az angioplasztika és a B12-vitamin nem keverednek össze. Az angioplasztika olyan eljárás, amely felszabadítja az artériákat egy vékony, léggömbölyű csövön keresztül. Az orvosok behelyezik a csövet az artériába, és felfújják a léggömböt, hogy visszaállítsák a vér áramlását. A B12-vitamin szájon át történő dózisának káros hatásait illetően nagy a kockázata, ha ezt az eljárást követően veszi be, jegyzi meg a Mayo Clinic. Az angioplasztikai eljárás magában foglalja a B12-vitamin intravénás adagját, valamint a B6-vitamint és a folsavat. További B12 vitamin bevétele az eljárás után az artériák újbóli keményedését eredményezheti.

Egészségügyi feltételek

A B12-vitamin-kiegészítők kockázatot jelentenek, ha Leber-kórja van, ami a látóideg örökletes atrófiája. A vitamin felgyorsíthatja a szemed atrofiáját, vagy elpazarolhatja ezt a fő ideget. Ha terhes, a szervezetnek terhesség alatt további B12-et kell igényelnie, de figyelnie kell a bevételére. Nem áll rendelkezésre elegendő bizonyíték annak megállapítására, hogy a B12-vitamin nagy dózisa káros-e a terhesség ideje alatt, és a szakértők azt állítják, hogy az ajánlott táplálékkiegészítésen belül maradnak a szóban forgó kiegészítő dózisok.

Ajánlott táplálékkiegészítő

A B12 vitamin RDA 14 éves és annál idősebb embereknek 2,4 mg / nap, amit kiegészítőkön vagy étrenden keresztül kapnak. A leghatékonyabb dózisok az 50 év felettiek számára a B12-vitaminnal dúsított kiegészítőkből vagy élelmiszerekből származnak. Az 50 év feletti felnőttek 30% -a nem tudja hatékonyan felszívni a B12-vitamint az élelmiszerekből. Az RDA kismértékben 2,6 mcg-ra és 2,8 mcg-ra emelkedik terhes és szoptató nők esetében. A 14 év alatti gyermekek esetében nincs RDA, bár megfelelő beviteli szinteket határoztak meg. A 9-13 éves gyermekek megfelelő bevitele 1,8 mcg. A 4-8-as gyermekeknek 1,2 mcg-nak kell lenniük, és az 1-3-asoknak 0,9 mcg-nak kell lenniük. A csecsemõknek még kevesebb B12-nek kell megfelelõnek lennie: a megfelelõ beviteli szint 0,4 mcg a 0 és 6 hónapos korú gyermekek esetében, és 0,5 a 7-11 hónapban.