A válás hosszú távú hatása a gyermekekre

Az Amerikai Pszichológiai Szövetség szerint a boldog házasságú szülők által felvetett gyermekek mentális, fizikai, oktatási és szociális problémákkal küzdenek. Mit jelent ez a körülbelül 50 százaléknyi házaspárok gyermekei számára, akik elválnak? Bár néhány hosszú távú hatás pozitív lehet, a válás súlyos negatív hosszú távú hatással járhat a gyermekekre. Ezek ismerete segíthet csökkenteni a válás negatív hatásait a gyermekeire.

Szorongás és depresszió

Ha a szülõk a válás során és után nem vesznek el gyermekeik jólétét, a gyermek hosszú távú mentális és érzelmi egészsége szenvedhet, néha szorongást és depressziót okozhat. Ha a szülők a gyermekük előtt vitatkoznak, vagy a másik szülőre sújtják a gyermekeiknek a fájdalmat vagy haragot, akkor a gyermek hibáztathatja magát a válás miatt, vagy nyomást gyakorolhat az egyik szülő oldalára, mondja a HelpGuide.org Cikk, “Gyermekek és válás”. A gyermekeknél a szorongás vagy a depresszió gyakori jelei közé tartoznak az alvászavarok, az iskolai nehézségek, a kábítószer- vagy alkoholfogyasztás, az önsérülés, az étkezési rendellenességek és a társadalmi tevékenységek iránti érdeklődés hiánya.

Egészségtelen kapcsolatok

Még évtizedekkel az esemény után az elvált szülők gyermeke megpróbálja megtalálni vagy fenntartani az egészséges felnőtt kapcsolatokat. Jan Gumbiner pszichológus szerint: “A válás gyerekeket sújt, még nőtt is”, a pszichológia ma, valaki, akinek a szülei elváltak, házassági gondolkodásmódba keveredhetnek: “Tudom, hogy távozhatok.” A felnőtt felnőtt gyermekek 20 éves tanulmánya alapján, amelyet a National Opinion Research Council végzett, az elvált szülők gyermekeinek nagyobb eséllyel elválnak magáról, figyelmeztet Leslie Doares kapcsolattartó munkatársának a cikkbe: “Az én házasságom meg van ítélve, ha A szüleim elváltak, amikor gyerek voltam? A PsychCentral számára. Az abbahagyás, a kudarc és a veszteség félelmet jelenthet a felnőtt gyermek romantikus kapcsolataihoz, és vonakodást von maga után a kötelezettségvállalás elkövetésében, illetve a problémák megoldásában való képtelenség miatt.

Pozitív szerepmodell

A házasság felbontásának nem minden hosszú távú hatása negatív. A boldogtalan házasságot megszüntetve a házasságnak pozitívabb hozzáállása lehet a gyermeke számára, azt javasolja Rosalind Sedacca válás és szülői felügyeletnek a “Huffington Post” című cikkében: “Válás vagy tartózkodás?” Másrészt a szeretetben, a tiszteletben és a boldogságban hiányzó házasság fennmaradása adhat gyermeknek azt az üzenetet, miszerint a házasság elkerülhetetlenség vagy bizalmatlanság. A válás taníthatja a gyermeket, hogy mi legyen a házasság, és mit érdemel felnőtt kapcsolataiban.

Egészséges szülő-gyermek kapcsolatok

Bizonyos esetekben a válás a legjobb lehetőség egy gyermek számára. Egyszerűen csak gyermekek kedvelése miatt rendkívül kockázatos. Philip “Dr. Phil” McGraw pszichológus szerint “Dr. Phil.com” szerint jobb, ha a gyerekek egy törött otthonból jönnek, mint hogy egyben éljenek. Sedacca egyetért azzal, hogy a szülői válás sokkal kívánatosabb, mint egy boldogtalan otthonban, a dühös, nyomorú szülőknél, akik harcolnak és tiszteletlenek egymás iránt. A gyermeknek valószínűleg boldog, egészséges kapcsolatai vannak mindkét szülővel, ha boldognak és teljesítettnek látja őket, anélkül, hogy a boldogtalan házasság nyomása és stresszje lenne.