A kutyák parazitái, amelyeket emberre lehet átvinni

Családtagként a kutyák továbbadhatják betegségeiket az emberi élettársaiknak. A kutyák természetes viselkedése miatt különösen nehéz ellenőrizni a betegség egyik osztályát a paraziták. A kutyáknak nincs ellenük az ásni a földön “csupasz göndör”, vagy a saját vagy mások fekélybetáit vizsgálják. Ez a viselkedés megkönnyíti a paraziták célzását.

fonálférgek

Ray M. Kaplan, a DVM szerint a kiskutyák a nagy zsírszegénység kategóriájába tartoznak. Ha jól gondoskodnak és normális immunrendszereik vannak, akkor a kölykök 2-3 hetet töltöttek ki. Ha fertőzöttek vannak, olyan gyógyszerek állnak rendelkezésre, amelyek gyorsan megölik a zsigereket. A tojást csak a széklet adja át, ezért fontos, hogy távol tartsuk a kölyökkutya ürülésétől és tartsuk tisztán a szőrzetüket a szennyeződés szabályozására. Fontos tisztán tartani a kölyköket, és utasítani a gyerekeket, hogy tartsák szájukat a kutyáról, és rendszeresen mossák le a kezüket. Ugyanilyen fontos, hogy a háziállatok rendszeresen csikorgassanak.

kampósférgek

A Cornell Egyetem Állatorvos-tudományi Kollégium jelentése szerint az agresszív fertőzés emberekben viszonylag ritka, mert a horogfészek természetes gazda kutya. Hookworms lehet lenyelni, vagy a lárvák képesek behatolni a bőrt, vagy át az anya utódok keresztül a méh vagy emlőmirigyek. Az egyetlen módja annak, hogy egy hímvessző bejusson egy emberbe, áthatoljon a bőrön. Tehát az emberi fertőzés a fertőzött állatokkal való érintkezés útján következik be, ha felszúrja a horogfészkeket tartalmazó növényt vagy a szennyezett talajt meztelen bőrrel érintik. Hookworms könnyen megölhető kutyák és emberek kábítószerrel. A rendszeres csikorgás megelőzi a fertőzést.

galandféreg

A kutya által fertőzött gombafertőzés rendkívül ritka, a Cornell University Állatorvos-tudományi Főiskola szerint. Annak érdekében, hogy egy ember fertőzött legyen egy kutya szalagféregével, az embernek el kell engednie egy bolhát a fertőzött kutyából, amely a gombófák lárváját tartalmazza. Bár ez ritka, lehetséges. A kutyák fertőzöttek tapeworms által elfogyasztott cast-off féreg szegmensek a széklet vagy a kutya nyelt egy fertőzött bolha. A bolhák viszketést okoznak, és a kutyák viszkető területeket nyalnak, hogy enyhítsék az irritációt. A tapewormok esetében a bolha kontroll és a rendszeres csikorgás fontos.

ostorférgek

A Cleveland Klinika szerint ez a parazita leggyakrabban trópusi területeken található, mint például az Egyesült Államok déli része. A whipworm egyfajta körmös alakú, mint egy ostor. A whipworm tojásokat az ürülék veszi át. A kutyák elkapják a bikavéreket a szennyezett talaj, táplálék vagy széklet bevételével. A fertőzések aránya magas, különösen a gyermekeknél. A fertőzés a tojások vagy férgek lenyelése által következik be a talajban vagy a szennyezett élelmiszerekben. A legtöbb férghez hasonlóan a méhsejt is reagál a kábítószerekre, és könnyen megölhető. Még ha nem is kezelik, a legtöbb fertőzés nem súlyos. A legjobb megelőzés a rendszeres csikorgó háziállatokból és a kézmosásból származik.

Cryptosporidium

A Cryptosporidium mikroszkopikus protozoon parazita. A Centers for Disease Control és Prevention megjegyzi, hogy a Cryptosporidium-val fertőzött kutyák átvihetik az embereknek a székletükön keresztül. A Cryptosporidium nagyon fertőző. Az immunrendszert veszélyeztető embereknek különösen óvatosnak kell lenniük, ha tárgyakat érint, esetleg székletekkel szennyezett tárgyakat. Ez a parazita nincs hatásos kezelésben az emberben. A kutyák a Cryptosporidiumot ugyanúgy szerezzék be, mint az embereket, a székletben fertőzött élelmiszerek, tárgyak vagy víz érintkezésével és lenyelésével. A kutyák fertőzésének gyakorisága magas, talán akár 50 százalék. A fertőzés megelőzésének legfontosabb módja az önellátás, mint például a kézmosás az esetleges szennyeződésekkel való érintkezés után.