A kosárlabda labdák története

A kosárlabda azért jött, mert egy orvos és a testnevelő tanár olyan sportot akart, amelyet a diákok a kemény Massachusetts tél alatt zárt helyeken játszhatnak. Reményei szerint a játék segítene a játékosoknak a kéz-szem koordináláson, ugráson, futáson, lövésen és labdajátékon dolgozni, de nem sok játékos kapcsolat. Reményei teljesültek a kosárlabdával. A játék az évek során nem változott, de a labdája meglehetősen kevés fejleményt mutatott.

Első játéklabda

Dr. James Naismith 1891-ben feltalálta a kosárlabda játékát, de három évvel később a játék nem kapott saját labdát. A korai kosárlabdázók focilabdát használták, amelyet félig busheles barack kosarakra dobtak, amelyek az edzőterem ellentétes végein lógtak.

Első kosárlabda labda

Naismith felhívta az A.G. Spalding & Broset, hogy 1894-ben állítson elő egy labdát a kosárlabda játékért. A cég létrehozott egy bőr labdát tartott együtt csipke és súlya kevesebb, mint 20 oz. Az első kosárlabda 32 centiméteres kerülete volt, ami négy hüvelyk nagyobb volt, mint egy futballlabda.

Fejlődés

A kosárlabda-fűző 1948-ban haladt el a pályán, az új formázott konstrukció és a kisebb, 30 collos kerülete 1949-ben lett hivatalos. A kosárlabda design ismét előrehaladt, a hagyományos négy panel nyolcra változott, és az NBA ezt hivatalos labda designként fogadta el 1970-ben. Az NBA 1983-ban a hivatalos labdát is alkalmazta Spalding teljes szemű labdájával, bár más ligák és játékosok különböző márkákat használnak, némelyik szintetikus gumiból vagy gumírozott anyagból készült, a bőr helyett. Speciális kosárlabdák is készültek a kisebb játékosok, középiskolai játékosok és a beltéri vagy szabadtéri használatra.

fejlesztések

A kosárlabda fejlesztése állandó törekvés, az Encyclopdia.com megjegyzi. Az egyik ilyen javulás volt a “Hole-in-One” kosárlabda, amely gömböcskékkel jellemezhető, mint egy golflabda. A gödröcskék célja a játékos markolatának javítása volt, így könnyedén megkönnyítené a labdát. A másik egy külső kosárlabda héj, amelyet verejték-abszorbeáló poliuretánból készült, mikroszkopikus nedvszívó lyukakkal. Spalding elfoglalta saját fejlesztéseit, és narancssárga és fehér játékgömböt hozott létre egy mikroszálas kompozit fedővel, amely most a hivatalos labda a WNBA-ban. A cég 2001-ben egy beépített szivattyút és egy új designt tervezett a hivatalos NBA labda számára 2006-ban. A frissített formatervezésnek egy mikroszálas kompozit fedőlapja van, nem pedig bőr, és két reteszelő panel, .