Milyen edzőket keresnek egy röplabda kipróbálásban

A középiskolából az egyetemre minden szinten az edzők bizonyos tulajdonságokat keresnek egy röplabda-játékosban. Különösen a klubpróbákhoz az edzők nyomon követik a sportolókat egyfajta minősítési rendszeren keresztül a különböző keresett képességek terén. A csomag ugrásszerű képessége a csomag nagy része – “ha egy gyerek megérinthet a 10 láb, 2 hüvelyk, akkor a kicsi fog kinézni” – mondja a Maryland-i röplabda edzője, Jerry Hulla nevetve – de sok más változó Szintén jönnek létre.

Atlétika

A röplabda edzők gyorsaságot, agilitást és mozgást keresnek, valamint minden fontos lábbelit, mondja Hulla, a Columbia Volleyball Club műszaki igazgatója Marylandben. Megnézik a játékos építményét, és jó erõs bázist keresnek. “Keresünk koordinációt, és milyen rugalmassággal rendelkeznek” – tette hozzá. Az edzők még inkább az athleticizmusra vonatkoznak, mint a technika és a készségek, mert ha a kísérleti jelölt nem igazán jó sportoló, akkor a játék sokkal nehezebb lesz. “Különösen a sportággal, mert annyi ugrás van, az edzők megnézik, milyen magasra tudnak ugrani, és milyen magasak a neten, amit játszhatnak” – jegyzi meg Hulla.

közlés

Az edzők szeretnék látni valakit, aki énekes, energikus és bátorító csapattársaival, mondja Hulla. A bírósági látás és a röplabda IQ szövetséges képességét is megvizsgálják, amely magában foglalja a kritikus gondolkodást és a problémamegoldást. Van különbség a beszélgetés között – például a labdát kiabálva vagy a “nyitott vagyok” – és a kommunikációról, amely magában foglalja az információ áthaladását, amikor értékeli a játékot, például egy rivális játékos szolgálatát, ami segít a csapatnak. Edző Pete Waite a “Agresszív röplabda” című könyvében, míg a legjobb atléta a leggyorsabb és legmagasabb ugrás, a legjobb röplabda játékos pedig erős röplabda IQ-t mutat. A hatékony csapatok mindkét típusú játékosokat összekeverik.

Coachability

Ha kipróbálod a játékot, bizonyítania kell, hogy hajlandó új dolgokat kipróbálni – megváltoztatni a technikát vagy alkalmazkodni, nem pedig az úton. Az edzők olyan játékosokat keresnek, akik korrigálhatják a megközelítését és kritikát tehetnek. Egyes játékosok készséggel és atlétikai képességgel rendelkeznek, de nem akarnak megváltozni, különösen, amikor idősödnek, Hulla megjegyzi, hogy a “hiábavalóság erőfeszítésévé válik”.

Vezetés

A kipróbálásnál az edzők ellenőrzik, hogy bemutatják-e a vezetést a példáján, a munkahelyi etikusságon és a nyüzsgésen. “Ez nagyon, nagyon fontos nekem és sok edzőnek” – jegyzi meg Hulla. A vezető szerepet játszik a röplabda IQ-ban is: tudjátok-e, mi folyik a bíróságon, így segíthet a forgalom irányításában és megszervezni, hogy mi folyik a fúrás közben. “Maga képes arra, hogy jobban körülöleli az embereket azzal, amit csinál?” – kérdezi Hulla retorikusan. Tapasztalt edzők teszik ezt az egyik kipróbált kritériumot, ő megjegyzi.