Mi történik, ha túl sok a fehérje beviteled?

Bár a fehérje nélkülözhetetlen tápanyag, amelyet a szervezetnek napi szüksége van a megfelelő működéséhez, túl sok fehérje túlzott kellemetlen és veszélyes mellékhatásokat eredményezhet. Táplálkozási hiányosságok fordulhatnak elő, ha más alapvető tápanyagok helyett fehérjét fogyasztanak. Célja a fehérje fogyasztása ajánlott mennyiségben, hogy optimalizálja az egészségét.

Ajánlott napi bevitel

A napi kalóriatartalmának körülbelül 35% -át tartsa fehérje fogyasztásának, javasolja az Orvostudományi Intézetet. A fehérje 4 kalóriát tartalmaz grammonként. Ezért a napi 2500 kalóriát fogyasztó egyéneknek körülbelül 219 gramm fehérjét kell megcélozniuk, akiknek naponta 2000 kalóriát kell fogyasztaniuk, ezért több mint 175 gramm fehérjét és egyedeket el kell kerülniük az 1,600 kalóriatartalmú táplálkozás után, ha naponta körülbelül 140 gramm fehérjét fogyasztanak.

Mellékhatások

A 2006-os, a “Sport Nutrition and Exercise Metabolism” nemzetközi kiadványában közzétett 2006-os jelentés szerint a túlzott fehérjebevitel hányingert és hasmenést okozhat. Ha alacsony fehérjefogyasztású diétát vesz be a magas fehérjetartalmú táplálékból, fáradtságot, fejfájást és gyengeséget is tapasztalhat. Egy 2010-ben közzétett, a “Belső Orvosi Annals” című tanulmány szerint a magas fehérjetartalmú, alacsony szénhidráttartalmú testsúlycsökkentő étrendben résztvevők rossz leheletet, hajhullást, szájszárazságot és székrekedést jelentettek.

Veszélyes területet

A túl sok fehérje, különösen a hosszú távú bevitele veszélyes mellékhatásokhoz vezethet, és egészségügyi problémákat okozhat. A 2006-os felülvizsgálat a “Sport Nutrition és Exercise Metabolism” nemzetközi folyóiratban azt mutatja, hogy a felesleges fehérje meghaladhatja a májban a fehérje megfelelő lebontását és kiválasztását, ami a vérben vagy akár a halálban lévő toxin felhalmozódásához vezethet. Egy 2012-ben publikált tanulmány az American Journal of Kidney Disease-ban megállapította, hogy a hosszú távú, magas fehérjetartalmú diéta után vesebetegség léphet fel.

Minimális fehérjeigény

Miközben túl sok fehérje fogyasztása káros lehet, nem elég fehérje is problémás. A fehérje alultápláltsága a MedlinePlus szerint csökkent izomtömeget, haj- és bőrelváltozást, ingerlékenységet, gyengített immunrendszert és még duzzanatot vagy sokkot eredményezhet. Az Orvostudományi Intézet azt sugallja, hogy az emberek naponta legalább 56 gramm fehérjét fogyasztanak, a nők 46 grammot fogyasztanak, a terhes és ápoló nők naponta legalább 71 gramm fehérjét kapnak. A fehérje-gazdag választások közé tartoznak a tojások, sovány húsok, baromfi, tenger gyümölcsei, alacsony zsírtartalmú tejtermékek, szója termékek, seitan, diófélék, magvak és hüvelyesek.