Mi a 10 sebességes kerékpár?

A 10-fokozatú kerékpár egyfajta közúti kerékpár, amely lehetővé teszi, hogy a pedálozási ellenállást egy váltómechanizmussal változtassa meg. A különböző fogaskerekek akár 10 különböző ellenállási beállítást vagy sebességet biztosítanak. Ez a fajta kerékpártechnika megkönnyíti a hosszú távú dombos terepen való lovaglást. Az úti kerékpárokat csak a járdák használatához tervezték, és soha nem szabad a füvön vagy piszkos vagy kavicsos úton lenni.

A 10-fokozatú kerékpár és általános kerékpárok általában vonzó motívumokkal rendelkeznek, melyek célja a lehető legtöbb húzás kiküszöbölése. A közúti kerékpár-keretek tipikusan könnyű, mégis erős anyagból készülnek, például titán vagy alumínium, vagy gyakran tartalmaznak karbon-összetételt, vagy titánt vagy alumíniumot. Minél könnyebb a keret, annál kevésbé súlyos a motorkerékpár pedál mozgásával. Ez segít megőrizni energiáját. A hagyományos kerékpárokkal ellentétben az útkerékpárok speciálisan kialakított kormányzókkal vannak felszerelve, amelyek a lovast kényszerítik előrefelé hajlított helyzetben. Ez tovább csökkenti a húzás és a motoros és a kerékpár aerodinamikai.

A 10 sebességes kerékpár kerekei és gumiabroncsai könnyűek és rendkívül keskenyek. A keréktárcsák és a küllők általában könnyű titánból vagy erős kompozit anyagból készülnek, amely támogatja a lovas súlyát. A gumiabroncsok keskenyek, hogy csökkentsék a súrlódás mértékét a kerékpár és az út között. A közúti kerékpár gumiabroncsok csak a járdák számára készültek. Ha kerékpárral biciklizik az ilyen típusú gumiabroncsokon, csak a járdán, akkor kockáztathatja a károsodást, vagy felborulhat. Az útkerékpár gumiabroncs belseje egy felfújt csővel van bélelve, amely kibővíti a gumiabroncsot és megfelelő illeszkedést biztosít a kerék peremére.

A különböző ellenállású kerékpár előnye a dombos terepen, különösen hosszú távon. A kerékpár láncát egy lánckerékre táplálják, két láncgyűrűvel a kerékpár elején és a hátsó kerék tengelyének kazettáján. Egy 10 sebességes kerékpáron a kazetta öt különböző méretű lánckerékből áll egymás tetején. A kormányon lévő lendítők szabályozzák a váltóművet, és a láncot a kazettán és a láncgyűrűn mozgatják. Az alacsony fokozatok tárcsázása egyenetlen síkra kényszeríti a pedálot, míg a magas fokozatok egyenletes síkra teszik a pedálozást. Magas sebességfokozatokat kell használnia lejtésnél és alacsony sebességnél a lejtés kezelésénél.

Az úti kerékpárokat elsősorban versenyzésre használják. Majdnem minden nagyszerű kerékpáros versenyen többszörös sebességű kerékpárokkal rendelkező versenyzők találhatók. A 10 sebességes kerékpár szinte elavult a profi versenyeken, mivel a technikailag fejlettebb kerékpárok ma 27 sebességgel működnek, három lánckerékkel és kilenc hátsó lánckerékkel. A 10 sebességes kerékpár még mindig látható az úton és szabadidős célokra használják. Nem kell biciklizni, hogy használjon 10 sebességes, vagy bármilyen közúti kerékpárt. A közúti kerékpárokat ingázási vagy szabadidős tevékenységekhez is használhatják, mint bármely más kerékpár.

Tervezés

Kerekek és abroncsok

elmozduló

felhasználások