Fog zöld tea előtt edzés éget több zsírt?

Egy polifenol nevű zöld tea antioxidánsok csoportja felel azért, hogy évezredek óta képesek legyenek az egészségre ösztönző italok – a rák megelőzésétől kezdve a koleszterin-kontrollig terjedő – előnyeitől. A Maryland Egyetem Orvostudományi Centruma szerint a zöld tea növelheti az anyagcserét és segít a zsírégetésben. A Penn State Egyetem kutatói azt találták, hogy a zöld tea kombinációja és a rendszeres testmozgás fokozza a zsírégetést egerekben, de nem tűnik számottevőnek, amikor a teát elfogyasztják. Az edzés előtt bármilyen típusú koffein fogyasztása azonban az energiát biztosítja, hogy hosszabb ideig tartson, ezáltal növelve az égést.

Függetlenül attól, hogy dolgozik-e vagy sem, a zöld tea fogyasztása enyhén fellendítheti az anyagcserét, a folyamatokat, amelyekkel a szervezet energiává válik. A lassabb anyagcsere okozhat túlsúlyt. Mind a katechinek, mind a koffein a zöld teaben metabolizmust fokozó hatást fejtenek ki – a koffein fokozza a zsírégetést a termogenezissel vagy a hőtermeléssel, és a katechinek növelik a zsír oxidációját. A kettő együttmûködhet egymással az anyagcserét illetõen, az “American Journal of Physiology” c. Tanulmány szerint 2006 júliusában. Az “American Journal of Clinical Nutrition” 1999 decemberében közzétett tanulmány megállapította, hogy egy zöld tea kivonat fogyasztása A 24 órás kalóriaégetés 4 százalékos emelkedésében a placebóhoz képest.

A zöld tea használata edzés előtt segíthet a zsírégető eredmények növelésében az italban lévő koffein miatt. A koffein lendületet ad az energiának, ami segíthet hosszabb időn át dolgozni. Sok kitartás sportolók kiegészítik a koffeint éppen ezért. A 2009. januári “Journal of Strength and Conditioning Research” című kiadványban elemezték a koffein hatását a sport-specifikus állóképességre vonatkozó 21 vizsgálat eredményeiről, és arra a következtetésre jutottak, hogy a koffein mérsékelt mennyiségben hatékonyan alkalmazható a kitartás javítása érdekében.

A zöld tea katechinek nagyobb szerepet játszhatnak a zöld tea zsírégető hatásában, mint koffein tartalmuk. Az American Journal of Physiology 2005 márciusában publikált tanulmánya a zöld tea kivonat hatásait vizsgálta az állóképesség és a zsír-oxidáció hatására egerekben. Azt találták, hogy a 10 hetes zöldtea-kivonat kiegészítése 8-24% -os kitartáshoz vezetett. Azt is megállapították, hogy a zöld tea kivonat kiegészítése elősegítette a zsír nagyobb energiafelhasználását. A kutatók elmondták az Amerikai Fiziológiai Társaságnak, hogy a tanulmányban felhasznált zöldtea-kivonat mennyisége naponta körülbelül 4 csésze zöld tea volt.

Nem számít, ha inni zöld tea. A zöld tea és a rendszeres testmozgás kombinációja még mindig fokozott zsírégetést és súlyos fogyást eredményezhet – több, mint a testmozgás – mondjuk a Penn State kutatói. Továbbá tanulmányuk, amelyet 2013 decemberében a “Molecular Nutrition Food Research” -ben publikáltak, koffeinmentes zöld tea használatával kimutatta, hogy még akkor is, ha érzékeny a koffeinre, még mindig élvezheti az előnyöket anélkül, hogy megkönnyebbülne.

A zöld tea metabolizmus-elősegítő hatásai

Koffein és edzés teljesítmény

A zöld tea fokozott állóképesség és zsírégető hatásai

Kiissza