Felső ajak melasma

Bár a felső ajak melasmaja bárkiben előfordulhat, általában fiatalabb nőknél fejti ki hatását. Ezenkívül a terhesség második és harmadik trimeszterében gyakran előfordul, hogy gyakran a “terhesség maszkja” -nak nevezik. Mivel a melasma zavarba ejtő és nehéz elrejteni, fontos megérteni, hogy mi okozza a betegség állapotát és hogyan Kezelhető és megelőzhető.

Tünetek

A melasma okozhat barnás, szürke színű pigmentfoltokat az arcra és a testre. A felső ajak mellett az orr, az áll, az arc, a homlok, a nyak és a karok is kialakulhatnak. A melasma leggyakrabban a nőknél fordul elő. Valójában az Amerikai Dermatológiai Akadémia kijelenti, hogy a bőrbetegségben szenvedők mindössze 10 százaléka férfi. Emellett a sötétebb bőrű emberek, például az indiai, a mediterrán, az észak-afrikai vagy az ázsiai hátterűek, könnyebben fejleszthetik a melasma-ot.

Okoz

Bár a melasma okát jelenleg nem ismerik, gyakran a progeszteron és az ösztrogén hormonok ingadozása okozza. Hormonzavarok előfordulhatnak terhesség alatt, orális fogamzásgátló gyógyszerekkel és hormonpótló terápiában a menopauza miatt. Ráadásul az olyan emberek, akik gyakran érintik a napot, mint például a trópusi éghajlaton élő emberek, gyakrabban fejlõdnek a bõrön.

Kezelés

A melasma fokozatosan elhalványul önmagában, különösen az orális fogamzásgátlók megszüntetése után. Ha azonban nem, a bőrgyógyász felírhat krémt vagy kenőcsöt az állapot kezelésére. A hatóanyagok közé tartoznak gyakran a hidrokinon, a glikolsav, a tretinoin, az aszapsav, a kolonoszav vagy a kortikoszteroidok. Ezek a gyógyszerek önmagukban vagy hidrokinonokkal együtt alkalmazhatók a bőr megvilágítására. A helyi dózisok mellett a dermatológus mikrohermabráziós eljárást, kémiai hámlasztást vagy lézeres kezelést is végezhet a melasma kezelésében.

Megelőzés

A napvédő használata naponta nemcsak a melasma kialakulását gátolja, hanem ráncok és más súlyos életveszélyes bőrelváltozások, pl. A rák megelőzését is segítheti. Az AAD széles spektrumú fényvédő használata ajánlott, ami azt jelenti, hogy védi a bőrt mind az UVA, mind az UVB sugarakról. Az optimális védelem érdekében fontos, hogy legalább 30-as SPF-et válasszon. A napfényezést körülbelül 30 perccel alkalmazza, mielőtt kiszállna.

szempontok

Bár a melasma önmagában elhalványulhat az orális fogamzásgátló gyógyszerek megszüntetése vagy szülés után, a nő észreveheti a visszatérését, ha ismét teherbe esik, vagy újrakezdi a születésszabályozást. Annak megakadályozására, hogy a felső ajkán a melasma ne romolhasson, kerülje irritáló kozmetikumok, arc tisztítószerek, maszkok vagy kezelések alkalmazását. Ezenkívül kövesse az összes bőrgyógyász utasításait a mellékhatások, például bőrirritáció elkerülésére.