Vegetáriánusok és alacsony kreatinin szintek

Egyre több ember, az Egyesült Államok úgy dönt, hogy vegetáriánus lesz, különösen a tizenévesek. A vegetáriánus étrendnek számos egészségügyi előnye van, beleértve az alacsonyabb telített zsírt, a transz-zsírt és a koleszterint. Mindezek összefüggésben állnak a szív- és érrendszeri betegségek fokozott kockázatával. Bár a vegetáriánus étrend kínálja ezeket az egészségügyi előnyöket, a vegetáriánusok általában alacsonyabb kreatininszintet érnek el, mivel a táplálék hiányzik a húsból.

A kreatinin a kreatin, egy szerves sav lebomlása mellékterméke. A kreatint az izomsejtek energiaforrásként használják a testmozgás során. Az izmokban egyes kreatin spontán átalakulhat kreatininné. A vér kreatinin szintje az izomtömeghez és a veseműködéshez kapcsolódik. Minél nagyobb az izomtömeg, annál magasabb a kreatinin szintje. Ha csökkent vesefunkciója van, a kreatinin szintje magasabb lehet, mivel a vesék szűrik a hulladékot, mint a kreatinin. A kreatininszintet befolyásolhatja az étrend is. Azok az egyének, akik egy nagyon magas fehérjetartalmú diétát fogyasztanak, általában magasabb kreatininszintet mutatnak. A vegetáriánusok nem fogyasztanak húsokat, ezért a kreatinin szintje jellemzően alacsonyabb, mint a húsevőké.

A kreatin húst és halat talál. Az olyan étrend, amely kizárja az állati fehérjét, mint a vegetáriánus étrend, alacsonyabb kreatinszintet és végül alacsonyabb kreatinin szintet eredményez. A kreatint a máj, a vesék és a hasnyálmirigy szintetizálhatja az aminosavakból vagy a fehérje, az arginin, a glicin és a metionin építőköveiből. Ez a kreatin és kreatinin egyedüli forrása a vegetáriánusok számára.

A vegetarianizmus különböző formái vannak. A vegán nem eszik húst vagy állati eredetű termékeket. A lacto-ovo vegetáriánusok kizárják az étrendből származó húsokat, de fogyasztanak tejterméket és tojást. A ovo-vegetáriánusok tartalmazzák a tojásokat az étrendben, de nem fogyasztanak tejterméket. A vegetarianizmus utolsó formája a fél-vegetarianizmus. Ezek az egyének fogyaszthatnak halat vagy csirkét, de nem fogyasztanak más húsokat. Mivel a félig vegetáriánusok halat vagy csirkét fogyasztanak, kreatinin szintjük magasabb a vegetáriánusokéhoz képest.

A kreatin-kiegészítés előnyös lehet a vegetáriánusok számára, mert nem kapnak kreatint az étrendből. A kreatin-kiegészítés magasabb kreatinin szintet eredményez. A kiegészítők elsősorban por alakban kerülnek forgalomba, azonban folyadékok, tabletták és kapszulák is rendelkezésre állnak. A kreatin-kiegészítők mellékhatásai közé tartozik a súlygyarapodás, izomgörcsök, hasmenés, szédülés és magas vérnyomás. A kiegészítés alkalmazása előtt kérdezze meg orvosát, hogy eldöntsék, megfelelő-e Önnek.

A kreatinin

A kreatin és a kreatinin forrásai

Vegetarianizmus

Kreatin kiegészítés