Milyen előnyökkel jár az avokádó evés?

A Mexikó őshonos és az ókori perui konyha főszereplője, az avokádó mostantól elérhető az Egyesült Államok legtöbb élelmiszerüzletében. A legtöbb gyümölcs és zöldséggel ellentétben az avokádó nagy kalóriát tartalmaz, 240 kalóriára számítva. Azonban még mindig érdemes kiegészíteni az étrendet, mert gazdag tápértéke van. Adjunk hozzá avokádót az ételhez, hogy javítsuk a szív- és érrendszerünk egészségét.

Idegfunkció

Az avokádó vitamin tartalma támogatja az idegrendszer egészségét. C és B-5 vitaminokat tartalmaz – két tápanyagot kell a szervezetnek neurotranszmittereket készítenie, egy olyan vegyi anyagosztályt, amely jeleket sugároz az agysejtjei között. Az avokádón lévő C-vitamin segít abban, hogy neorepinefrint, neurotranszmittert szerezzen a memória kialakulásában, míg a B-5-vitamin lehetővé teszi az acetilkolin, az alvást szabályozó neurotranszmitter készítését. Minden csésze kockás avokádó 15 milligramm C-vitamint tartalmaz, ami a férfiak ajánlott napi bevitelének 17 százaléka és a nők esetében 20 százalék. A kockás avokádó minden egyes adagja 2,1 milligramm B-5 vitamint tartalmaz, vagyis az ajánlott napi bevitel 42 százaléka.

Vérsejt funkció

Az avokádók jó forrásként szolgálnak a K-vitamin és a B-9 vitamin számára, amelyet folátnak is neveznek, és ezek a tápanyagok a vérsejtjeit hasznosítják. A szervezet a B-9-vitaminra támaszkodik, hogy vörösvérsejteket termeljen – a konkáv sejteket, amelyek oxigént hordoznak a szövetekbe a testében, és vérének adja színét. A K-vitamin befolyásolja a vérlemezkék, a vérvétek kialakulásáért felelős kis vérsejtek működését. A kockás avokádó minden 1 csésze adagja 31,5 mikrogramm K-25 vitamint és a javasolt napi bevitel 35 százalékát férfiaknak és nőknek, valamint 122 mikrogramm folsavnak, vagyis az ajánlott napi bevitel 31 százalékának.

Védelem a szívbetegségtől

Adja hozzá az avokádót az étrendhez a szív- és érrendszeri egészség javítása érdekében. Az avokádó telítetlen zsírsavakkal van töltve, és ezek a zsírok jótékony hatással vannak a vér koleszterinszintjére, ami segít a szívbetegség megelőzésében. Az avokádóban található rost csökkenti a vér koleszterinszintjét, és káliumtartalma ellenáll a magas vérnyomásnak. Mindegyik 1 csésze avokádó kocka tartalmaz egy lenyűgöző 10 gramm szálat – a javasolt napi bevitel 40 százaléka a nők és 26 százalék a férfiak számára. Egy adag 728 milligramm káliumot is tartalmaz – az ajánlott napi bevitel 15 százaléka – és 17 gramm szív egészséges telítetlen zsír.

Hozzáadása az avokádóhoz a diétájához

Az avokádó krémes szerkezete azt jelenti, hogy helyettesítheti a majonéz vagy más egészségtelen szendvicsek helyett. Egyszerűen adjunk hozzá vékony szelet avokádót az étkezéshez, vagy pirítsuk meg az avokádót villával, és tegyük szendvicsbe. Az avokádót lime-lével, kockára vágott paradicsommal és jalapenoval kombináljuk egy gyors guacamolhoz, és használjuk a keveréket, mint a nyers veggies vagy az egész szemű pita ékeket. Adj hozzá avokádó kockát a kedvenc salátahoz, vagy a felső roston sült csirkét egy kocka avokádóból készült salsa, koriander és zöld chilis paprikával egészséges főételhez.