Mikor lassul a tinédzser anyagcseréje?

Mivel számos tényező befolyásolja az anyagcserét, nincs egy bizonyos kor, amikor a tini anyagcseréje lelassul – ez egy tinédzsertől a másikig változik. Az emelkedést és a metabolizmust a serdülőkorban jelentkeznek, és a növekedés hatására további izomnövekedés, a kalória csökkenése a testsúlycsökkenés vagy bizonyos betegségek esetén. Ellenőrizze orvosával, ha kérdései vannak a tini anyagcseréjével kapcsolatban.

A pubertás alatt a tinédzsereknek növekedési sebessége van, ami miatt több energiát fogyasztanak, némileg növelik az anyagcserét, és több kalóriát fogyasztanak. Amint a tizenévesek befejezték a növekedést, az anyagcsere aránya kissé lassulhat. A magasság növekedésének körülbelül 25% -a a pubertás alatt történik, és ebben az időben a szervezetnek extra kalóriára van szüksége ahhoz, hogy izomot, csontot, zsírt és más szöveteket alakítson ki, amelyek lehetővé teszik ezt a növekedést. Azonban a “normális”, a pubertás tekintetében széles körű. Néhány gyermek később kezdődik, mint mások, vagy lassabban fejlődik, ami azt jelenti, hogy az anyagcserék lassulnak vagy felgyorsulnak más időkben, mint a társaiké.

A lányok rendszerint növekedést mutatnak, mint a fiúk, gyakran 11,5-12,5 éves korúak. A serdülőkorúak nagy része a zsírban van, mert a testtömeg nagyobb a zsírszövetben. A lányok általában elérik a felnőttek magasságát 14 vagy 15 éves korukig, és az anyagcsere már majdnem lelassul. A tizenéves lányok gyakran aggódnak a súlyuknak köszönhetően, ahogyan fejlődnek, és néha olyan egészségtelen étkezési gyakorlatokat kezdnek, mint például a halvány diéták. A túl keveset kalóriatartalmú étkezés azonban nem egészséges, mert a tápláléknak nincs megfelelő tápanyagtartalma a megfelelő növekedéshez és a vázizmok kialakulásához. A 11 és 14 év közötti lányoknak napi 1500 és 3000 kalóriára van szükségük, és a 15-18 évesek között napi 1200 és 3000 kalória szükséges, attól függően, hogy még növekszik-e, és milyen súlyt és aktivitást.

A fiúk általában 12 és 15 év közöttiek között gyorsabban nőnek, a növekedés lassul 16 éves koruk körül, bár ez a kor után még több izomot adhat. Az átlagos 14 éves fiú eléri a 14 fontot, mielőtt 15 éves lett volna, majd a testsúlynövekedés lelassul, amikor eléri a felnőtt magasságát. A súly legnagyobb része izom formájában van. A tizenegy és tizennégy évesek közötti tizenéves fiúknak 2200 és 3700 kalóriára van szükség naponta, a 15-18 éves fiúk pedig napi 2100 és 3900 kalóriát igényelnek. Több izmolt tinédzsernek szüksége lesz több kalóriára, még akkor is, ha abbahagyják a növekedést, mert az izmok több kalóriát tartanak fenn, mint a zsír.

Bizonyos egészségügyi állapotok, ideértve a hipotireózist és a cukorbetegséget, lelassíthatják az anyagcserét, ezért kérdezze meg orvosát, ha ez aggodalomra ad okot. A hypothyreosisban szenvedő betegek nem termelnek eléggé a thyroxin hormont, ezáltal csökken a metabolizmus, a súlygyarapodás, a fáradtság, a székrekedés és a lassú pulzusszám. Néhány, a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő tinédzser túlsúlyos, ami hozzájárulhat a betegség kialakulásához. A cukorbetegségben tinédzsereknek megnövekedett vércukorszintjük van, mert testük már nem reagál megfelelően az inzulinra, és ha a tinédzser anyagcseréje még nem lassult, akkor valószínűleg akkor kezdődik el, amikor elhagyja a tizenéveseket. 20 éves kor után az anyagcsere 10 évente általában 2-3 százalékkal lassul. Ez mintegy 150 kalóriát éget minden évtizedben.

Tizenéves anyagcsere áttekintése

A tizenéves lányok anyagcseréje

A Teenage Boys anyagcseréje

Egyéb okok a csökkent anyagcserére