Harmadik fokozatú égési sérülések kezelésére

Az Egyesült Államokban minden évben 3000 és 4000 ember hal meg súlyos égési sérüléstől, a Merck kézikönyv jelentése szerint. A hő, az elektromosság, a sugárzás és a vegyi anyagok mind harmadik fokozatú égési sérülést okozhatnak, a legégetőbb égési folyamatot. A nagyon fiatal és az idős emberek a leginkább érzékenyek a súlyos égési sérülésekre. A harmadik fokozatú égési sérülések sok hónapig tarthatnak.

Meghatározás

Az égések első, második és harmadik fokozatnak minősülnek. Harmadik fokú égési sérülések elpusztítják a bőr felső rétegét, az epidermisz és a középső réteget, a dermist. A csont, az izom, a zsír és az idegvégződések károsodhatnak vagy megsemmisülhetnek, jelentette a Chicagói Egyetem. A bőr fehér vagy elszenesedett, és fájdalom nem érezhető az égetett területen, mivel az idegvégződések elpusztulnak.

Kezdeti kezelés

Azok a harmadik fokozatú égési sérülések, akiknél a légúti beavatkozás szükséges, azonnali intubációt igényelnek, amely oxigént szállít a tüdőbe. A Burnsurgery.org szerint a súlyos duzzanat miatt a cső elhelyezésének nehézségei vannak. A harmadik fokozatú égési sérüléseket, amelyek az arcot, a kézfejet, a lábat vagy a nemi szervet érintik, vagy amelyek a teljes testfelület több mint 5 százalékát fedik le, a Chicagói Egyetem szakellátási központjaiban kell kezelni. Sok ember, aki harmadik fokozatú égési sérülést szenved a folyadékveszteségtől, és nagy mennyiségű intravénás folyadékot igényel a sokk elkerülése érdekében.

A fertőzés megelőzése

A harmadik fokozatú égési sérülések nagy fertőzésveszélyben vannak, a Burnsurgery.org szerint halott szövet és véráramlás hiánya miatt. Az intravénás infúzióban és a krémekben adott antibiotikumok segítenek megakadályozni a fertőzést.

A bőr meggyógyítása

A bőr tiszta és fertőzésmentes, ezért ezüstöt vagy egyéb összetevőket tartalmazó gyógyszerek alkalmazása segít a bőr gyógyulásában. Az égésekhez olyan steril kötésekre van szükség, amelyek gyakran naponta többször módosulnak. A halott bort el kell távolítani a debridement nevű folyamatból. A harmadik fokozatú égésekben a gyógyító bőr gyakran vastag süllyedő területet (eschar) alkot, amely korlátozza a véráramlást a sérült bőrre, és el kell különíteni őket, írja a Chicagói Egyetem. Egy allograft vagy állati bőr, amit xenograftnak neveznek, vagy más területről származó, fel nem égett bőrt érintő, állandó bőrátadás, amit autograftnak neveznek, megvédi az égetett területet, amíg gyógyul. Bőrpótló anyagokat is alkalmazhat a gyógyulási sebek kezelésére.

A hegesedés megelőzése

Egyes hegesedés elkerülhetetlenül egy harmadik fokos égés után jelentkezik. A Burnsurgery.org szerint a hipertróp hegesedés, mely megvastagodott, vörösesedett, viszkető, szoros és fájdalmas hegesedés, a harmadik fokozatú égési sérülések 50 százalékában fordul elő. A hegesedés összehúzódásokat eredményezhet, ami az ízületek körül a bőr szigorítását jelenti, ami rugalmatlan és nehezen mozgatható. A korai sebzáródás, a nyomásálló ruhák és gyógyszerek alkalmazása, mint például a kortikoszteroidok, az antihisztaminok és az interferonok segítik a heg kialakulását.