Mi történik, ha nem eszel elegendő vitamint és ásványi anyagot?

A gyermek az Egyesült Államok Élelmezési Programja szerint hat másodpercenként meghal. Bár ezek a halálesetek többsége a fejlődő országokban fordul elő, az igazság az, hogy az Egyesült Államokban is előfordul az alultápláltság. Az alultápláltság, különösen a fejlett országokban, nem mindig jelenti az éhezést. A túlsúly és a fontos vitaminok és ásványi anyagok hiányában elfogyasztott táplálkozás az alultápláltság egyik formája is. Ha nem kap megfelelő tápanyagot, jelentős hatással lehet a testére, függetlenül méretétől.

Az élelmiszer célja az, hogy a szervezet számára biztosítsa a szükséges tápanyagokat. Ha nem eszel elegendő ételt, vagy túl sok üres kalóriát eszel, akkor nem adja meg a szervezetnek az anyagi vagy fizikai tüzelőanyagot. Az ásványi vas alacsony fogyasztása például fáradtságot, gyengeséget okoz, és hatással lehet a munka teljesítményére. A B12-vitamin hiánya egy 31 év feletti amerikai felnőtt embert érintenek, a Centers for Disease Control and Prevention szerint. Ha nem kap elegendő vitamint, hasonló tüneteket okoz a memóriaproblémák és a személyiségváltozások mellett.

A zöldségek és a gyümölcsök, beleértve a paradicsomot, a narancsot, a leveles zöldséget, az őszibarackot és a babot, mindegyike kitűnő antioxidánsforrás, amely a sejtkárosodást megakadályozó tápanyagok. A diófélék, a magvak, a baromfi, a kagylók, a vörös hús és a teljes kiőrlésű gabona is jó források. Ezek az ételek tartalmaznak antioxidánsokat, mint például a szelén és az A, C és E vitaminok. Ezeknek a tápanyagoknak az elfogyasztása nem befolyásolja az immunrendszer működését. A C-vitamin például kulcsszerepet játszik az immunrendszerben és a szervezet szöveteinek egészségesek maradnak, a bejegyzett diétás orvosok szerint, Dr. Linda B Bobroff és Isabel Valentin-Oguendo szerint. Szintén részt vesz a sebek gyógyításában.

A csontok fő összetevőjeként a szervezetnek több kalcium van, mint bármely más ásvány. Nem elég kalcium, még a fiatalabb években is, jelentős hatással lehet a csontjaira. A kalcium időben történő nem megfelelő bevitele hozzájárul a csont ásványveszteséghez. Az öregedési folyamat és a táplálék hiánya végül csontritkulás kialakulásához vezethet. A csonttörések, a rossz testtartás és a magasságváltozás fokozott kockázata a betegség egyik legfontosabb következménye.

Ha nem kap elég tápanyagot, az befolyásolhatja a szájüregi egészséget is. A General Dentistry Akadémia beszámol arról, hogy a vitaminok és ásványi anyagok nem megfelelő bevitele nagyobb kockázatot jelent a szájbetegségekre. A csontokhoz hasonlóan a fogak és az állkapcsok elsősorban kalciumból állnak, és a gyenge bevitel hozzájárul mind a bomláshoz, mind az ínybetegséghez. Az alacsony niacinszint, a B12-vitamin és a vas veszélyezteti a szájsebészeket, míg a C-vitamin hiánya hozzájárul a foghiányhoz és a gumi problémákhoz.

Fizikai és mentális funkció

Alacsony immunitás

Törékeny csontok

Szájhigiénia