Az izmos állóképesség fontossága a rögbiben

Egy tipikus rögbi mérkőzés 80 perc intenzív fizikai igények, beleértve a futást, a kezelést, a kicking, scrimmaging és így tovább. A játékosok több, mint négy mérföldet használnak, és ismételten próbálják meg az erejüket a vonalhajózás, a versenyzés és egyéb tevékenységek során. Továbbá csak rövid szünetek játszanak el a meccsen. Ahhoz, hogy hatékony teljesítményt nyújtsunk, a rögbi játékosoknak fejleszteniük és fenntartaniuk kell az izom erejét és a fizikai állóképességet.

Azonosítás

Iain Fletcher, a brit sporttudós és edző, meghatározza az izom-kitartást, mivel a test izmainak képessége hosszabb ideig folytatódik. Ez létfontosságú a rögbiben, ahol a tipikus mérkőzés összesen 80 percet vesz igénybe, és intenzív igényeket támaszt a játékosok erősségével és kitartásával szemben. Az izmos állóképesség lehetővé teszi a játékosok számára, hogy gyorsan lefedjék a játékteret, és olyan erőfeszítést igénylő ismétlődő tevékenységeket hajtsanak végre, mint például a szembenálló játékosok elleni küzdelem és a veszekedésben való részvétel.

Jelentőség

Egy tipikus rögbi mérkőzés során a játékosok 2,5 és 3,5 mérföld között futnak, gyakran teljes körű sprinteken. Ráadásul a kezelések, a vonalvezetések és a zavarások nagy igényeket támasztanak a játékosok erejével szemben. Tipikus mérkőzések akár 30-40 mérlegelést és 60-70 vonalat tartalmazhatnak. A helyes izom-állóképesség nemcsak a pályán elért jobb teljesítményt eredményezi, hanem csökkenti a játékos sérüléseit is.

Szakértői Insight

A rögbi játékosok izmos állóképessége megköveteli az induló áramellátást, illetve a lehető legrövidebb időn belül a távolságok fedezését, a gyorsulás teljesítményét vagy a magas sprintelési sebesség elérését, valamint a maximális erő létrehozását az izom összehúzódásának kezdetén. Ez lehetővé teszi a játékosok számára, hogy gyorsan küzdjenek az ellenfél csapatának labda szállítójával.

Jellemzők

Bár a legtöbb edzést és edzést egy edzőteremben végzik, Fletcher azt írja, hogy a súlyzóképzésre nincs szükség az izomterhelés fokozására. Azt ajánlja egy olyan körzetet, amely magában foglalja az olyan gyakorlatokat, mint a fejhallgató táska dobás, egy-az-egy scrimmaging, tackles és lunges egy tackle táska, és piggy-back guggolások egy partnerrel. A Fletcher tovább javasolja a 20 méteres sprintet, majd 20 méteres kocogást, az egyes edzések között az aerob tartósítás fokozása érdekében. Ez a gyakorlati kör javítja az állóképességet, miközben bizonyos nyereségeket fejleszt ki az izom ereiben. Az izomállóképességi programok azonban magukban foglalhatják a súlyzást. Ezeknek a programoknak hangsúlyt kell fektetniük a megfelelő gyakorlási technikára, a partnerek helyes megfigyelésére és a megfelelő számú ismétlés, illetve ismétlés elvégzésére.

Figyelem

A rögbi ellenállóképessége eltér a súlyemeléstől és a testépítéstől való erőkifejtésektől, amelyek hangsúlyozzák, hogy képesek maximális súlyterhelést felemelni egyetlen ismétléshez. A rögbi súlyzási edzésének többszörös ismétlése kell, hogy legyen az egyetlen feladatnak, hogy növelje az állóképességet. Ezért a maximális súlyterhelés nem megfelelő, különösen a fiatal játékosok számára.