Vizes tablettákat, amelyek nem befolyásolják hátrányosan a vesét

Vízhajtóként is ismert gyógyszerek, amelyek ösztönzik a szervezetben a folyadékveszteséget. Gyakran felírják őket, amikor a szervezet nem szabályozza megfelelően a saját folyadékát, például akkor, ha magas a vérnyomása, a testdaganat vagy a glaukóma. Mind a három fő típusú vizelethajtó a vesék egy másik részében működik, hogy eltávolítsa a vizet a szervezetből. A vese káros hatásainak elkerülése végett a megfelelő vizelethajtót kell használni, és tartózkodniuk kell attól, hogy visszaéljenek a víztabletták korlátaival.

A szervezetnek szüksége van káliumra számos funkció ellátására, de a vízhajtók befolyásolhatják a szervezet káliumszintjét. A tiazid diuretikumok – a leggyakrabban előforduló vizelethajtó – megakadályozzák a só szállítását a vesék disztális tubulusába, ezáltal elősegítve a víz és a sók elvesztését a megnövekedett vizelés révén, a Cardiovascular Pharmacology Concepts weboldalának megfelelően. Ezek a diuretikumok kevésbé hatékonyak, mint a hurok diuretikumok, amelyek hatással vannak a vesék vastagabb növekvő végtagjára. A hurok-diuretikumok szintén serkentik a veséket a hormonok szintézisében, amelyek az ereket kibővítik. Ha megfelelően használják, azonban egyik gyógyszer sem befolyásolja hátrányosan a vesét.

A végleges vizelethajtó típus a káliummegtakarító vízhajtó. Ha tapasztalt káros tüneteket tapasztal a kálium elvesztése miatt – például gyors szívverés és fáradtság – orvosa javasolhatja ezt a vizelethajtót. Ez a gyógyszer az aldoszteronra, egy hormonra hat a vesékben, ami jelezheti a víz és a sók felszabadulását. Bár ezek a vízhajtók káliumveszteséget kímélnek, gyakran enyhe eredményeket kapnak. Az orvos javasolhatja, hogy a diuretikumot alacsony dózisú hurokkal vagy tiazid diuretikummal alkalmazza a hatékonyság érdekében. Biztosítja, hogy ezeket a vizelethajtípusokat az utasításoknak megfelelően vegye be, ezért nem szabad a vesékkel kapcsolatos káros mellékhatásokat észlelni.

Megfelelő adagolás esetén a legtöbb diuretikum nem befolyásolja a veseműködést. A veséje azonban befolyásolható, ha diuretikumokat és más ismert gyógyszereket tartalmaz, amelyek káros gyógyszerkölcsönhatási tüneteket okoznak. Például nem szabad vizelethajtót venni a digitalis, bizonyos antidepresszánsok, néhány magas vérnyomású gyógyszer, lítium vagy ciklosporin esetében, jegyzi meg a Texas Heart Institute. Mindig tájékoztassa kezelőorvosát minden gyógyszerről, melyeket szed, hogy elkerülje a vesékre ható kölcsönhatásokat.

A betegek az évek során visszaéltek a diuretikumokkal, mint a fogyókúra ösztönzésére vagy arra, hogy gyors eredményeket érjenek el a fájdalmas duzzanatért. Bármely vizes tabletta hátrányosan befolyásolhatja a vesét, ha feleslegessé válik, vagy ha nem iszik elegendő vizet a tabletta bevétele mellett. Ha vizes tablettákat vett be és olyan mellékhatásokat észlel, mint a szédülés és a könnyedség, ezek olyan jelek lehetnek, amelyek a szervezetnek nincs víz. Igyáljon több vizet, hogy ez megakadályozza a vesét. Ha tünetei továbbra is fennállnak, beszéljen orvosával a gyógyszereiről.

Káliumra ható diuretikumok

Kálium-megtakarító diuretikumok

Gyógyszerkölcsönhatások

Mellékhatások