Valerian gyökér és nyugtalan lábak

Mivel a lakosság több mint 10 százaléka nyugtalan láb szindrómát vagy RLS-t okozhat, az Országos Neurológiai Intézet és Stroke szerint. Ez mind a férfiakban, mind a nőknél előfordul, és a fájdalom és kellemetlen érzések jellemzik a lábadban, ami kiváltja a mozgásukat. Az adatok azt sugallják, hogy valerianuszi gyökér, az alvás elősegítésére ismert gyógynövény, előnyös lehet az RLS-szel rendelkezők számára. Mindazonáltal a legjobb elkerülni, ha orvosa rendben van.

Az RLS neurológiai rendellenességnek minősül. A neurológiai rendszer az agyad és a gerincvelőd, és többek között a mozgást szabályozza. Az RLS tünetei éjszaka előfordulnak vagy rosszabbodnak. Amikor lefekszel, és megpróbálod ellazulni, akkor lázadást és húzódást tapasztalhat a lábadon. A lábak mozgatása enyhíti a tüneteket. Az RLS-sel szedett embereknek gyakran van bajuk a nyugodt alvás és a nappali fáradtság élménye.

Valerian gyökér étrend-kiegészítőként kapható, és az alvás elősegítésére forgalmazott kiegészítők közös összetevője. Közismert a nyugtató hatása miatt. Valerian különböző vegyületeket tartalmaz, de a tudománynak még meg kell állapodnia, melyik felelős a hatásaiért. Az adatok azt sugallják, hogy a valerian fokozza a gamma-amino-vajsavat – az idegrendszer nyugtató gátló agykémiai anyagát – a táplálékkiegészítők hivatala szerint. Ezenkívül a valerian GABA-t tartalmaz, amely hozzájárulhat a nyugtató hatásához. Nem ismert azonban, hogy a valerianiai GABA átjut-e a vér-agy gáton.

Mivel a valerian gyökér nyugtatóként működik, a kutatók úgy döntöttek, hogy eldöntik, előnyös-e az RLS-szel rendelkezők számára. Az “Alternatív terápiák az egészségügyben és az orvostudományban” című folyóirat 2009-ben egy kis tanulmányt tett közzé, amelyben 37 résztvevő vett részt az RLS-nél, akik napi 8 milligramm szarvasmarhát vettek igénybe nyolc hétig. A tanulmány szerint a valerian szedése jelentősen javította az RLS tüneteit és csökkentette a nappali álmosságot. A szerzők arra a következtetésre jutottak, hogy a valerianus alternatív kezelést nyújthat az RLS kezelésében.

A gyógynövény-kiegészítők nem helyettesítik a hagyományos kezelést. Munka az orvosával, ha fontolóra veszi a valerian kezelést az RLS tüneteinek kezelésében, mert mellékhatásokat okozhat, beleértve a szédülést, a fejfájást, a gastrointestinalis zavart és viszketést. Kerülje a valerian szedését más nyugtatókkal, például benzodiazepinekkel, barbiturátokkal és alkohollal, mivel kölcsönhatásba léphet ezekkel a szedatív hatások fokozásához, ami káros reakciót okozhat.

Nyugtalan láb szindróma jellemzői

Valerian gyökér szedatív tulajdonságai

A Valerian Root klinikai támogatása

Valerian Root Safety