Milyen előnyökkel jár minden nap a brokkoli fogyasztása?

A káposzta család egy növénye, a brokkoli alacsony kalóriát és magas rostot, vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz, amelyek számos egészségügyi ellátást kínálnak. Az optimális egészség érdekében, a “Diétás irányelvek az amerikaiak számára, 2010” című kiadvány szerint, naponta 2 1/2 csésze zöldséget kell fogyasztania, ha 2000 kalóriás napi étrendben van. Beleértve a napi menüben lévő 1/2-csésze brokkoliszt is segíthet e cél elérésében.

Egészséges tápanyagok

A brokkoli alacsony kalóriát tartalmaz, mindössze 27 kalóriát tartalmaz a főtt zöldség 1/2-csésze adagjában. Ezenkívül tartalmaz tisztességes mennyiségű vitamint és ásványi anyagot is. A főtt brokkoli 1/2-es csészénye 50,6 milligramm C vitamint, 110 mikrogramm K vitamint és mintegy 1,207 nemzetközi egységet tartalmaz az A-vitaminból. A C-vitamin szükséges a testszövetek növekedéséhez és javításához, míg a K-vitamin Fontos szerepet játszik a véralvadásban. Az A-vitamin fontos a jó látás szempontjából. A brokkoli gazdag jótékony ásványi anyagokban gazdag, beleértve a káliumot, 229 milligrammot 1/2-csészében, és kalciumot, és 31 mg / 1 csésze. A sejtjeid, szöveted és szervadataid káliumot igényelnek az optimális működés érdekében. A kalcium segít erős csontokat és fogakat kialakítani és fenntartani.

Élelmi rost

Az étkezési rostok mindkét formája – oldhatatlan és oldható – természetesen előfordulnak brokkoliban. Az oldhatatlan rost gyorsítja az étellel való mozgást a gyomrán keresztül, és segít megőrizni a rendszeres adagolást a székletednek. Az oldódó rost vízben feloldódik, hogy gél alakuljon ki az emésztőrendszerben. Ez lassítja az emésztést, és a gyomrod és a belek képtelenek teljes mértékben felszívni a tápanyagokat, például a cukrot és a keményítőt. Ennek következtében a koleszterinszintek elsüllyednek, ami segíthet megvédeni a stroke és a szívbetegségektől. A Maryland Egyetem Orvostudományi Centruma szerint a magas oldható rostokban, például a brokkoliban fogyasztott élelmiszerek segíthetnek a cukorbetegek glükóz toleranciájának javításában. A főtt brokkoli 1/2-csésze-adagja teljes rosttartalma 2,6 gramm. Az étkezési rost ajánlott napi bevitele 25-30 gramm.

Egészség-elősegítő vegyületek

A brokkoli egy jó forrás a kéntartalmú vegyületeknek, a glukozinolátoknak, amelyek a szervezetben lebomlanak, és izotiocianátokat képeznek. Az izotiocianátok stimulálják a szervezetben lévő enzimeket, amelyek segítik a toxinok és rákkeltő anyagok elpusztítását, állítja a Linus Pauling Intézet. A brokkoli egy indol-3-karbinol nevű vegyületet is tartalmaz, amely diindolil-metánt vagy DIM-et hoz létre, amikor gyomorsavval érintkezik. Az erős rákellenes hatása miatt a DIM ígéretet nyújthat az emlő- és prosztatarákok megelőzésében, jelentette a Memorial Sloan-Kettering Cancer Center.

Légzőszervi felszabadulás

A “Clinical Immunology” folyóirat 2009. márciusi kiadásában megjelent kutatás szerint a sulforaphane – a brokkoliban és a brokkoli csírákban bőségesen megtalálható vegyi anyag segíthet megvédeni a légúti gyulladást, ami olyan állapotokhoz vezet, mint a krónikus obstruktív tüdőbetegség, az asztma És allergiás nátha. A szulforfán vegyület növeli az antioxidáns enzimek gyártását a légutakon, védelmet nyújtva a szabad gyökök támadásával szemben, amelyeket naponta lélegeznek a dohányfüstben, a dízel kipufogógázban, a szennyezett levegőben és a pollenben. A szabad gyökök szövetkárosodást okozhatnak, ami légúti állapotokhoz vezet. Továbbá a szulforfánnal stimulált antioxidáns enzimek segíthetnek megakadályozni a levegőszennyezés káros hatásait – mondja Dr. Marc Riedl, a tanulmány vezető kutatója és a Los Angeles-i Kaliforniai Egyetem David Geffen School of Medicine egyetemi adjunktusa. A Riedl azt javasolja, hogy a brokkoli és más cruciferus zöldségek rendszeres részét képezzék étrendjének.