Mi történik, ha túl sok koffeint szív el?

Mérsékelt szinteken a koffein növelheti a hangulatot, növelheti az energiát, stimulálhatja az anyagcserét és akár védelmet is biztosíthat egyes betegségek ellen. Ha túl sok koffeint szívna fel, akkor veszélyeztetheti vagy súlyosan károsíthatja a szervezetet. Ne feledje, hogy a koffein egy valódi hatóanyag, amely befolyásolja a szervezetet és az elmédet, ezért óvatosan jár el, a visszaélések vagy a túladagolás ideges, emésztőrendszeri, légúti vagy akár szívműködését is sértheti.

Ha túl sok koffeint szív el, akkor a légzés, a pulzusszám és a véráramlás gyorsulhat. Fizikailag ez a hatás magasabb vérnyomáshoz, szédüléshez, izzadáshoz, remegéshez és remegéshez vezethet. Mentálisan és érzelmileg, idegesség, remegés, ingerlékenység, szorongás, stressz és izgatottság tapasztalható. Túl sok koffein befolyásolja az alvás képességét, ami nyugtalanságot, álmatlanságot és alvászavarot okoz.

Komolyabb koffein túladagolás esetén nehézséget okozhat a légzés, a láz, a hányás és a mentális zavartság, vagy akár a hallucinációk. Enyhe remegések görcsökké válhatnak, és a megnövekedett pulzusszám veszélyesen gyors, lassú vagy szabálytalan szívveréshez vezethet. Végső soron ezek a hatások szívmegálláshoz, kómához és akár halálhoz is vezethetnek.

Mivel a koffein vizelethajtóként működik, a túl sok koffein felszívja a vizeletet túlzottan, ami kiszáradáshoz vezethet, ha nem iszol elegendő mennyiségű vizet. A koffein túladagolása enyhe és súlyos hasmenést is okozhat, ami súlyosbítja a kiszáradást. A kiszáradás gyengeséget, szédülést, letargiát, bőrproblémákat, zavartságot és szívritmust okozhat.

A koffein növeli a testgyök által termelt gyomorsav mennyiségét, ami akkor befolyásolja a beleket, amikor ételeket és italokat emészt fel. Ez emésztési problémákat és hasi fájdalmakat okozhat. A probléma korlátozásához vagy megelőzéséhez – a koffeinbevitel korlátozása mellett – ne fogyasszon koffeint üres gyomornak.

Technikailag a koffein nem okoz függőséget, azonban ettől függővé válhat, és ez fizikailag gyökerező szokássá válhat. Ha megszokta a testet a szokásos koffeinbevitelhez, akkor a szervezetnek szüksége van minden nap arra, hogy normálisan működjön. A reggeli kávé után jobban érzed magad, például egyszerűen azért, mert megnyugtatta a koffein kivonását, amit a szervezetetek az éjszakán keresztül kezdtek tapasztalni. Idővel a koffeinre érzékenyebbé válhat, és egyre nagyobb összegeket igényelhet, hogy ugyanazt a Az energia növelése, ami ártalmasan nagy dózisokhoz vezethet. Ha megszünteti a szokásos koffeinfogyasztást, előfordulhat, hogy megvonási tünetek jelentkeznek, beleértve a fejfájást, fáradtságot, ingerlékenységet, hányingert és hányást.

A túl sok koffein elnyelésének elkerülése érdekében korlátozza a bevitelt mérsékelt szintre – 200-250 mg / nap. Ez a koffein mennyisége két vagy három csésze kávé, két eszpresszó, három szóda vagy két-négy csésze koffein tea. Ne feledje, hogy a csokoládé és a csokoládé alapú italok tartalmaznak koffeint, valamint néhány fájdalomcsillapítót és súlycsökkentő gyógyszert. A testsúly, a genetika, az életmód és a koffein szokásai befolyásolják a toleranciáját, de általában több mint 250 milligramm okozhat káros hatásokat. Ha érzékeny a koffeinre, sokkal kisebb adagokban tapasztalhatja ezeket a hatásokat. Ha tíz 8 oz-ot iszol. Kávécsészék egy nap alatt, akkor túlságosan veszélyes dózist fogyasztanak, figyelmeztet a MedlinePlus.

Idegrendszer: enyhe vagy mérsékelt hatások

Idegrendszer: közepes és súlyos hatások

Kiszáradás

Gyomor és emésztés

Függőség

Biztonságos és veszélyes összegek