Mi okozza a viszketést masszázs után?

Bár nem gyakori reakció, egyes betegek viszketést tapasztalnak a masszázs után. Ezt számos tényező okozhatja, amelyek többsége nem komoly egészségügyi fenyegetés, és általában meglehetősen könnyű orvosolni. Mindig jelentkezzen viszketés vagy egyéb szokatlan tünetek, melyeket észlel, miután megkapta a masszázs terhére, hogy elkerülhesse a súlyos vagy rosszabbodó körülményeket. Hasznos lehet megjegyezni, hogy mikor, hol és mennyire intenzív a viszketés, hogy segítsen a masszázs-terapeutának meghatározni a probléma okait.

Allergiás reakció viszketés

Számos masszázs lotion és olaj tartalmaz faanyagot vagy földimogyoró termékeket. Ez allergiás reakciót válthat ki az ilyen anyagokra érzékeny betegeknél. A masszázshoz kapcsolódó termékekben általában előforduló egyéb allergének közé tartoznak a vegyszerek vagy a krémben való színezés, a mosogatószerek a linensekben, vegyszerek vagy illatok a sterilizálószerekben, amelyeket a masszázs során használt asztalok, berendezések vagy gyógynövénykészítmények tisztítására használnak. A betegek allergiás reakciót is tapasztalhatnak az illatos gyertyákra vagy a masszázsterületen használt tömjénre, de ez általában légúti reakciót okoz, nem pedig viszkető bőrt.

Idegrendszeri viszketés

Judith Walker DeLany, a neuromuszkuláris terápia oktatója és szerzője, a fokozott ingerlékenység, az idegek befogásának vagy behatolásának inditása többféle érzést kelthet a szervezetben. Közülük fájdalom, bizsergés, zsibbadás, égő vagy viszketés. Lehetséges, hogy a masszázs során az izmok ellazultak és összehúzódtak olyan módon, ami ilyen típusú érzéseket okoz. Nem szokatlan ezeknek az érzeteknek a megtapasztalása bizonyos távolságra a tényleges izmoktól és idegektől, amelyek okozzák őket, és ezért gyakran nevezik érzett érzéseknek.

Cirkulációhoz kapcsolódó viszketés

Sok sportoló arról számolt be, hogy súlyos viszketést tapasztaltak az edzések alatt és után. Az MSNBC hírekkel kapcsolatos tudósítója, Melissa Dahl elmagyarázza, hogy ez a megnövekedett vérkeringés miatt az idegreceptorok további stimulálásának eredménye lehet. Mivel a vérerek és a hajszálerek oxigénezett vérrel duzzadnak a kereslet kielégítésére, a receptorokra gyakorolt ​​nyomás, és az agy tévesen értelmezi ezeket a jeleket, mint viszketést. Ez a test egy területére, például a combokra korlátozódhat, vagy az egész testre kiterjedhet. A masszázzatot feljegyezzük, hogy hasonlóképpen növelhetjük a keringést, és bizonyos betegeknél hasonló hatást váltott ki.

Hogyan állítsuk meg a viszketést

Ha a viszketést allergiás reakció okozza, akkor fontos meghatározni, mi okozza a problémát és eltávolítja a masszázs környezetből. Beszélj a masszázzsal, és kérdezd meg, hogy jegyezze fel a rekordjaidat, hogy a korlátozás emlékezni lehessen. A viszketés, amely az ideges és izomfájdalom okozta érzés eredménye, csökken és eltűnik, ahogy a feszes izmok lazulnak és leállítják a Idegimpulzusok, mint viszketés. A hidegterápia alkalmazása ideiglenes enyhülést eredményezhet, amíg a beteg nem kap elegendő masszázsterápiát a meglazult izmok fenntartásához: A keringési viszketés idővel csökken, mivel az izmok egyre jobban megszólalnak a stimulációra, és a véráramlás rendkívüli növekedése miatt nem reagálnak És az ebből eredő nyomás az idegreceptorokra.

Különleges szempontok

Fontos tudni, hogy az allergiás reakciók minden egyes későbbi expozícióban súlyosbodnak, és előfordulhat az anafilaxiás sokk, amely potenciálisan végzetes reakció. A masszázs terapeutáknak ismerniük kell a kardiopulmonalis újraélesztési technikákat, és a betegeknek mindig értesíteniük kell a masszázsterápiaikat, ha bármilyen ismert allergia vagy súlyos viszketés vagy további tünetek jelentkeznek. Ha allergiás viszketési reakció következik be, az allergén forrását a lehető leggyorsabban távolítsa el. Ha a viszketés a torokban fordul elő vagy egyéb allergiás tünetek jelentkeznek, azonnal forduljon sürgősségi orvoshoz.