Mi okoz egy fehér bevonatot a nyelvben?

A fehér borítás a nyelveken különböző állapotokat jelezhet, amelyek súlyossága szerint az egyszerű fogászati ​​higiénés kérdéstől kezdve a precancerus növekedésig terjednek. Az élesztő túlnövekedése a fehér nyelv bevonatának vezető oka. Ha fehér színű bevonatot alakít ki a nyelvén, keresse fel kezelőorvosát, hogy meghatározza az okot és a legjobb lépést.

Rigó

A száj általában élesztőt és sokféle baktériumot tartalmaz. A nyelv fehér fóliáját a természetben előforduló élesztő túlzott növekedése okozhatja. Bár sokféle gombát találnak a szájban, a “Science Journal of Clinical Medicine” június 2013-as cikke megjegyzi, hogy a leggyakoribb oka a Candida albicans. A tinta egyik jellemzője, hogy a fehér bevonat könnyedén megdörzsölhető a nyelvből, és jellemzően megvilágosodik a vörösesített terület, amely vérzik. Az antibiotikumok vagy a belélegzett szteroidok alkalmazása növeli az orális duzzanat kockázatát.

Orális Leukoplakia

Az orális leukoplakia fehér foltot jelent a szájban, amely a nyelv vagy más területek bevonásával járhat. A tapaszok kicsiek lehetnek, vagy a nyelv teljes felületét érinthetik. Ellentétben a fehérbevonattal, amelyet a kocsma okoz, a leukoplakia foltokat nem lehet dörzsölni. A dohányzás krónikus irritációja és a súlyos alkoholfogyasztás növeli az orális leukoplakia kockázatát. A férfiak általában jobban érintettek, mint a nők. Mivel ezek a tapaszok rákká válhatnak, fontos, hogy orvosolják őket.

Dohányzás és kiszáradás

A fehér nyelv két másik gyakori oka nem a betegség, hanem az életstílus tényezője. A dohányzás irritálja a száj bélését, ami fehér színűvé válhat. A nyelv fehér bevonatának oka általában eltűnik, miután a dohányzás megállt. Ha nem iszik elegendő vizet és dehidratálódhat, akkor fehér színű bevonatot is okozhat a nyelvben. Az ideiglenes betegség miatt bekövetkező dehidráció, például a gyomorfájdalom, ideiglenes fehér filmet okozhat a nyelvben.

Bakteriális felépülés

A nyelv fehér borításának másik lehetséges oka a bakteriális felhalmozódás. A szájban lévő baktériumok egy olyan bevonatot képezhetnek a nyelvben, amelyet biofilmnek neveznek, és amely a fehér színű bevonatot lefedi. A nyelv hevítése eltávolítja ezt a bevonatot, és a fogak rendszeres fogmosása és szájvíz használata megszünteti a fehér nyelv ilyen okait.