Mi a kezelések a kémiai hámlás túlzott duzzadásáért?

A kémiai hámlás olyan kémiai megoldás alkalmazása, amely a sérült bőrsejteket égeti el az arcon. A kémiai hámlás célja, hogy megfiatalítsa a bőrét, és fiatalabb megjelenést kölcsönöz. Különböző típusú kémiai hámlasztók különböznek a bőr penetrációs mélysége alapján. Vannak felszínes héjak, mint például az alfa-hidroxi-savakból vagy az AHA-ból, a közepes mélységű penetrációs hámokból, amelyek triklór-ecetsavból vagy TCA-ból állnak, és mély penetrációjú héjak vagy fenolhéjak. A duzzanat gyakori mellékhatása a héjaknak, különösen a közepes és mély behatolódásnak köszönhetően. Kövesse a post-care utasításokat, és nézze meg kezelőorvosát, ha úgy érzi, hogy a duzzanat túlzott.

Ki végez

Vannak over-the-counter héjak, amelyeket meg lehet vásárolni és otthon csinálni, de minimálisan hatásos AHA-koncentrációja 10 százalék vagy ennél alacsonyabb, a Patient’s Guide to Chemical Peels szerint. Az orvosok 30 és 70 százalék közötti koncentrációjú AHA termékeket használhatnak. Az orvosnak TCA- és fenolhéjat is kell adnia, bár a fenolhéjakat gyakran nem használják a hegesedés és a toxicitás veszélye miatt. Az orvosok szorosan figyelik a kémiai hámlasztást a mellékhatásokra, például a duzzanatra.

Duzzanat

A kémiai hámlás után duzzanat normális, és még meglehetősen szélsőséges lehet. Az AHA héja után duzzanat minimális, ha egyáltalán jelen van, mert annyira felületes. A TCA hámlás után duzzanat intenzívebb és az eljárás után 48 órával tovább romlik. Hólyagok alakulhatnak ki a bőrön, majd felszakadhatnak, tovább fokozva a duzzanatot, bár ez a mellékhatás normális. A duzzanat fenolhéjat követően legintenzívebb, és még a szemét is megdagadhatja. Mindkét típusú hámlasztásban a duzzanat néhány nap alatt megoldódni fog. Ha aggódsz, hogy a duzzanatod rosszabb, mint amilyennek lennie kell, forduljon orvosához.

Care után

A megfelelő utókezelési utasításokat követve minimalizálhatja duzzanatát és fokozhatja a gyógyulást és a gyógyulást. Egy TCA vagy fenol héja után naponta többször naponta áztassa arcát fenolhéjakra. Az áztatás után kenőcsöt alkalmazzon az orvos utasításai szerint. Annak érdekében, hogy csökkentse az arcdaganatodat, emelje fel a fejét fekve. Ne tegyen hideg sajtot vagy jeget az arcába anélkül, hogy először beszélne orvosával, mivel a bőr kiszolgáltatott és érzékeny. Kerülje a napot, ha duzzanatot tapasztal, így nem irritálja vagy károsítja a bőrt.

szövődmények

A szövődmények ritkák, ha az eljárást orvos végzi. A duzzanat okozta szövődmények közé tartoznak a blokkolt pórusok vagy a bakteriális fertőzés. Mindegyik feltételhez orvosi kezelésre van szükség. Ha fertőzésben szenved, orvosa felírhat egy antibiotikumot.