Xantángumi mellékhatások

A bakteriális eredetű terméket, a xantángumit általában sűrítő és stabilizáló szerként használják mind az élelmiszerekben, mind az orvostudományban. Kötőképessége miatt a xantángumi helyettesítheti a glutént a lisztérzékenységben szenvedőknek szánt élelmiszerekben.

Mellékhatások

A xantángumi migréneket vagy bőrirritációt okozhat. A mellékhatásai közé tartoznak a bélgázok, a felszívódás, a hasmenés és a puffadás. A fokozott expozíció a tüneteket rosszabbá teheti. Egy 1990-es jelentés a Journal of Occupational Medicine című tanulmányban megjegyzi, hogy a nagy mennyiségű xanthan gumpor, például a pékség munkatársai, tapasztalt flulike tüneteket tapasztalhatnak, amelyek orr- és torokirritációt okoznak.

FDA figyelmeztetések

A szülőknek és a gondozóknak kerülniük kell a csecsemők etetése xantán gumialapú sűrítőanyagokat, termékeket vagy élelmiszereket. A 2012-es cikk a “Journal of Pediatrics” szerint az USA Food and Drug Administration figyelmeztetett arra, hogy a xantángumit tartalmazó termékek összefüggnek a csecsemők betegségeivel és halálával. Az FDA most megköveteli, hogy a vízoldható gumik, például a xantángumit tartalmazó over-the-counter gyógyszereknek legyenek figyelmeztetéseik a csomagolásukkal szemben. A nyelőcső elzáródása és a fulladás által okozott fulladás akkor fordulhat elő, ha ezek a gyógyszerek nem kerülnek elegendő vízzel.