Milyen különbségek vannak az aerob és anaerob légzés között?

Az aerob és anaerob légzés a sejtes légzés típusai, az a folyamat, amellyel az élő sejtek felszabadítják a normál sejtes anyagcsere során keletkező szabad elektronokat, hogy ATP-t vagy adenozin-trifoszfátot állítsanak elő, melyet a sejtek energiára használnak. Az aerob és anaerob légzés különbözik az oxigénigénytől és az általuk termelt energiamennyiségtől, valamint hogy mely organizmusokat alkalmazzák leggyakrabban és miért.

Az aerob légzés csak oxigén jelenlétében fordulhat elő, míg az anaerob légzés nem igényel oxigént az energiatermelésben. Az aerob légzés során a glükózmolekulákat egy olyan kémiai reakció láncon keresztül vezetik keresztül, amely ATP-t, szén-dioxidot és vizet termel, és oxigénnel végződik, amely elfogadja a keletkezett szabad elektronokat. Ezzel ellentétben az anaerob légzés a sejtes légzés, amely más molekulák alkalmazásával történik, mint terminális elektron-akceptor, mivel oxigén nincs jelen.

Mind az aerob, mind az anaerob légzés az energiatermelés során elektron-szállítási láncreakciós útvonalakat alkalmaz. Az aerob légzés azonban sokkal több energiát vagy ATP molekulát termel, mint az anaerob légzés. Minden olyan glükóz molekulánál, amely oxigén jelenlétében metabolizálódik aerob légzéssel, 38 ATP molekulát állítanak elő. Ezzel szemben az anaerob légzés csak két ATP molekulát termel, úgy, hogy egy glükózmolekulát két piruvás savmolekulára osztanak egy glikolízissel.

Az egyetlen aerob légzéssel – szén-dioxiddal és vízzel – előállított vegyi melléktermékek egyszerűek az emberi test kezeléséhez. Azonban az anaerob légzés, amely az izomsejtekben rendkívül intenzív fizikai aktivitás idején következik be, a glükózmolekulákat lebontja az ATP és a tejsav. A tejsav felépülése az izmokban égő érzést okoz, és a felelős a görcsökért, melyeket a testmozgás során kaphat.

Azok az organizmusok, amelyek elsősorban anaerob légzésük függvényében energiaigényük függvénye, mint például a baktériumok, általában anoxikus környezetben élnek, vagy olyan élőhelyek, ahol csak kis mennyiségű oxigén áll rendelkezésre energiatermelés céljából. Mivel a föld légköre oxigénben gazdag, egyes tudósok azt sugallják, hogy ezért az aerob szervezők rugalmasabbak, mint a mikrobák, hogy magasabb rendű organizmusokká fejlődjenek.

Oxigén

Energia termelés

Légzési melléktermékek

organizmusok