Miért okoz túlzott gyakorlást a kihagyott időszakok?

Az amenorrhea a klinikai kifejezés, amikor egy nőstény egy vagy több menstruációs időszakot veszít el. A túlzott fizikai aktivitás miatt eltűnt időszak a másodlagos amenorrhea egyik formája, amelyet gyakorlás okozta amenorrhea-nak neveznek. Ez a gyakori és reverzíbilis rendellenesség a női sportolók 5-25% -ánál fordul elő, attól függően, hogy milyen típusú sportban vesz részt.

A normál periódus kezdete

Az endokrin és a reproduktív rendszerek együtt dolgoznak egy normális menstruációs ciklus fenntartásában. Az agyban a hypothalamus kiválasztja a gonadotropin felszabadító hormon nevű hormont vagy a GnRH-t. A GnRH jelzi az agyalapi mirigyet, hogy két olyan hormont szelektáljon, amelyek szükségesek ahhoz, hogy egy periódus legyen: a leutinizáló hormon, az LH, más néven lutropin és a tüszőstimuláló hormon, vagy az FSH. A Lutropin jelzi petefészkének, hogy felszabaduljon egy tojást, miután az FSH okozza, hogy a tojás elérje az érettséget.

Hormonális megszakítás

Normális esetben a GnRH hormon 60-90 percenként pulzáló sorrendben szabadul fel. Az intenzív edzésterv azonban hangsúlyozza a testet oly módon, hogy megszakítja a GnRH normál pulzáló felszabadulását. Az erőteljes tréning vagy a hormon kevésbé szabadul fel, vagy az egyes pulzusokban felszabaduló hormon mennyiségét csökkentheti. Az amenorrhea akkor is nagyobb valószínűséggel fordul elő, ha a túlzott testsúlygyarapodás alacsony kalóriatartalmú vagy alacsony testzsírtartalmú. A menstruációs ciklusok rendszerint újraindulhatnak, miután csökkentették az edzésterv intenzitását, vagy növelték a kalóriabevitelt és a testsúlyt.

Normál erőteljes exericitás

Nem szükséges elriasztani az erőteljes edzést az amenorrhoea elkerülése érdekében. Tény, hogy az általános egészség és jólét előmozdításáért az egészséges életmód részeként az erőteljes testmozgást ösztönözni kell. Az American College of Sports Medicine legalább 30 percnyi mérsékelt fizikai aktivitást vagy legalább 20 perc erőteljes edzést ajánl a legtöbb, ha nem a hét minden napján. Mindazonáltal napi több mint 60 perc kardiovaszkuláris edzés nem szükséges. Valójában több mint egy óra aerob tevékenység folytathat több kárt, mint jó. Ez létrehozhat energiahiányt a szervezetben, amely megzavarja a normális metabolikus és hormonális működést.

Az amenorrhea hosszú távú kockázata

Időnként hiányzik egy időszak nem feltétlenül veszélyes, de hosszú távú amenorrhea lehet. Idővel a nem időtartamú hormonális változások szívbetegséghez, meddőséghez és a csontsűrűség megváltozásához vezethetnek, ami törésekhez vezethet. Ha elmulasztott időszakokat tapasztal, konzultáljon orvosával. Ügyeljen arra, hogy megvitassák a jelenlegi edzésed és táplálkozási szokásaid részleteit. A túlzott mozgás csak a másodlagos amenorrhoea egyik oka, ezért ne zárja ki az esetleges egyéb egészségügyi problémákat, még akkor sem, ha jelenleg egy intenzív edzést követ.