Mi okozza a légszomjat futás közben?

A testmozgás bizonyos mértékű légszomjúsága normális, különösen, ha olyan sportszerű sportolást igényel, mint a futás. A fokozott aktivitás gyorsabb légzéshez vezet, ami oxigént hoz létre a testbe, hogy csökkentse a szervezet szén-dioxid szintjét a testmozgás során. A normál szén-dioxid szint elérése után a légzés általában visszatér normális szintre. A légszomj mellett jelentkező problémák kezelhetők a rutin kicsinyítésével. Ha a légszomj hirtelen jelentkezik, vagy a lassulás után is folytatódik, akkor valami komolyabb jele lehet, ezért forduljon orvoshoz, ha a tünetek nem javulnak a testmozgás megváltoztatása után.

Bemelegít

A felmelegedés fontos szerepet játszik abban, hogy felkészülj a testedre minden edzésre, és kevésbé küzdesz a légzési arányoddal, ha időt vesz igénybe, hogy megkönnyítse a futást. Kezdje el lassan kifutni, lassan futni, vagy akár járni legalább 15-20 percig, mielőtt fokozatosan növelné a sebességét. Ha hideg és száraz, akkor a légutak simaizomzatának összehúzódása előfordulhat, ami még nehezebbé teszi a légzést, ezért legyen óvatos időbe telni, hogy meleg időben felmelegedjen.

Légzési technikák

Ügyeljen arra, hogy elegendő levegőt kapjon a tüdejében, ha belélegzése megfelelő légzési technikákra összpontosít. Ha túl hosszú ideig lélegzik, akkor fennáll a hiperventiláció. Tartsa a lehető legnyugodtabban, és mély lélegzetet húzza a testébe. A szorongás tüneteit rosszabbá teheti. Annak érdekében, hogy a test többi részét lazítsuk futás közben, dobja le a vállát, ha bármilyen felsőtest feszültségét észleli. Ahogy mélyebben lélegezik a futásokra, a membrán aktívvá válik, és észre fogja venni, hogy a hasa kibővül és összehúzódik, ahogy belélegzik és kilélegzik. Rendszeres lélegzési ritmust tartson futás közben, két vagy három lélegzetet lélegezzen be, és kilégzés közben egy vagy kettőt.

Sebesség

Ha fut, és észreveszi a légszomjat, álljon meg és járjon el, vagy legalább csökkentse tevékenységének intenzitását, amíg a normális légzés visszatér. Minél magasabb az edzés intenzitása, annál nagyobb a kockázata annak, hogy elveszíti a lélegzetét. Ha tartós légszomjat tapasztalsz a futásaid során, az ütemezés megszakad, mielőtt esélyed lesz a lélegzetvételre. Vegyünk egy-kétperces séta-szünetet öt-tízperces üzemidő között. Győződjön meg arról, hogy kényelmesen fut, mielőtt megpróbálná növelni a sebességet, és elkerülje a túl sok gyorsabb munkamenetet a hét folyamán. Kezdje a heti egy nappal a sebesség fokozatos növelésével, és várjon addig, amíg 10 vagy 20 perces tempót nem tud lélegezni nehézség nélkül, mielőtt megpróbálna bármilyen nagy intenzitású intervallumot elvégezni.

szövődmények

Természetes, hogy nehezebb lélegezni, ha futsz, de a tényleges légszomj, aggodalomra ad okot. Ez lehet ijesztő és orvosi ellátást igényelhet. Ha a légszomj még akkor is folytatódik, ha lelassult vagy leállt, vagy a légszomj nehéz volt, hívjon orvost. Az asztma, az indukált asztma, az allergiák vagy más tüdőbetegségek okozhatnak légszomjat, ezért orvoshoz kell fordulni, ha a tünetei nem javulnak az idő múlásával, vagy megváltoztatják a rutinodat.