Mi az egészségesebb, mézes vagy zselé?

Bár mind a zselék, mind a méz elsősorban cukor, mindegyik egészségügyi ellátást kínál. Mindkettő ásványi anyagokat és vitaminokat tartalmaz, amelyek egészséges táplálék részét képezik. A méz és a zselé közötti táplálkozási különbségek minimálisak, és attól függenek, hogy milyen típusú zselét tervez.

Mézes előnyök

A méz természetes édesítőszer, amely ugyanazokat az alapvető cukoregységeket, gyümölcscukrot és glükózt tartalmazza, az asztali cukor. Egy 2002-ben publikált tanulmány a “Journal of Agricultural and Food Chemistry” című tanulmányában azt a következtetést vonta le, hogy a méz alacsony vagy közepes mértékű antioxidánsokat tartalmaz. Minél sötétebb a méz színe, annál több antioxidáns tartalmaz. Az antioxidánsok segítenek megvédeni a szervezetet a szabad gyökökből, amelyek hozzájárulnak a sejtek lebomlásához és hozzájárulhatnak a betegséghez.

Jelly-azonosítás

A Jelly gyümölcssaláta, amely a gyümölcslevet és a cukrot ötvözi. A zselé képesnek kell lennie arra, hogy megtartsa alakját, amikor kifelé tart, de mozgás közben vibrál. A házi zselék és az egész gyümölcsös zselék gyakran egészségesebbek, mint a kereskedelmi forgalomban kapható zselék, mivel kevesebb cukrot tartalmaznak. A kereskedelmi zselék egyéb egészségtelen összetevőket is tartalmazhatnak, például vegyszereket a termék megőrzése céljából.

Táplálás

Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma tápanyagadatbázisának adatai szerint 1 evőkanál méz tartalmaz 64 kalóriát és zsírt nem tartalmaz. A tipikus kereskedelmi zselé ugyanazon adagmérete 56 kalóriát tartalmaz, és nem tartalmaz gramm zsírt. A méz kiszolgáló mérete 17,3 gramm szénhidrátot tartalmaz, és a zselé 14,69 gramm szénhidrátot tartalmaz. Mind a méz, mind a zselé 11 milligramm káliumot tartalmaz. Mindkettő nyomokban más ásványi anyagokat és vitaminokat is tartalmaz.

ajánlások

Mivel mind a méz, mind a zselé hasonló táplálkozási információkkal rendelkezik, az egyik nem egészségesebb, mint a másik. Azonban kiválaszthatja a józsejt és a méz típusát, ami kedvezőbb. A nyers méz, a fűtetlen, pasztőrözött és feldolgozatlan mézforma a méz bármilyen formájának legnagyobb táplálkozási értéke. Az összes gyümölcshéj egy olyan zselé, amely nem tartalmaz hozzáadott cukrot vagy tartósítószert. A rostban is magasabb, mint a tipikus zselé.